Zelenski: Ucraina va pierde fără ajutor
Externe 8 aprilie 2024, 19:58 | 280

Volodimir Zelenski avertizează că Ucraina va pierde în faţa Rusiei, dacă ajutorul american de 60 miliarde de dolari rămâne blocat în Congresul american, transmite AFP. Între timp, Rusia a acuzat Ucraina de „atac fără precedent” la Centrala nucleară Zaporojie, dar Kievul neagă orice implicare, scrie Reuters. Agenția Internațională pentru Energie Atomică a comunicat că astfel de atacuri nesăbuite cresc semnificativ riscul unui accident nuclear major.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Este necesar să spunem în mod specific Congresului că dacă nu va ajuta Ucraina, Ucraina va pierde războiul. Iar dacă Ucraina pierde războiul, alte state vor fi atacate."

Zelenski a făcut această declarației într-o videoconferinţă cu ambasadori ai platformei de strângeri de fonduri a guvernului, United24.

Pachetul american de sprijin militar şi economic pentru Kiev, de 60 miliarde de dolari, este blocat în Congresul Statelor Unite încă de anul trecut, din cauza divizărilor între democraţi şi republicani, pe fondul apropierii alegerilor prezidenţiale din noiembrie, scrie AFP.

Armata ucraineană a recunoscut că luptele din jurul orașului Chasiv Yar au fost „dificile” și „încordate”, dar a insistat că forțele sale rezistă. Pe fondul intensificării atacurilor aeriene din partea ambelor părți, Rusia a declarat duminică, 7 aprilie, că o dronă ucraineană a lovit Centrala nucleară Zaporojie, pe care a ocupat-o de la puțin timp după lansarea invaziei în 2022, scrie France 24.

Andrii Iusov, purtător de cuvânt al serviciului ucrainean de informaţii militare a declarat că "Ucraina nu este implicată în nicio provocare armată pe teritoriul centralei atomice Zaporojie".

Agenția Internațională pentru Energie Atomică declarat duminică pe platforma X că experții săi au „confirmat impactul fizic al atacurilor cu drone, inclusiv la unul dintre cele șase reactoare ale centralei”. „Acest lucru nu se poate întâmpla. Fac un apel ferm către factorii de decizie militari să se abțină de la orice acțiune care încalcă principiile de bază care protejează instalațiile nucleare”, a subliniat directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie