Cerealele ucrainene, care au părăsit Ucraina prin coridorul umanitar pe 1 august, au rămas fără cumpărător
Externe 9 august 2022, 20:12 | 733

Porumbul care a părăsit Ucraina pe 1 august, cu nava ”Razoni”, prin coridorul umanitar, a rămas fără cumpărător. Importatorul libanez a refuzat să primească marfa, invocând întârzierea de cinci luni, anunță Ambasada Ucrainei în Liban.

Acum, corabia încărcată cu peste 26 de mii de tone de porumb caută un alt cumpărător – fie în Liban, fie în altă țară. Directorul Confederației Agrare din Ucraina, Pavel Koval, a declarat pentru The Insider că refuzul importatorului libanez să cumpere porumbul ucrainean ar putea avea în spate presiuni diplomatice din partea Rusiei. Koval remarcă faptul că refuzul a fost anunțat abia când nava ajunsese aproape de destinație, nu când a ieșit din port.

Vitalii Lavrov, trader cerealier, a declarat pentru The Insider că ar putea exista totuși o problemă privind calitatea cerealelor, care au stat cinci luni în corabie, supuse unor schimbări mari de temperatură.

Libanul este una dintre țările cele mai afectate de criza alimentară generată de invazia rusă în Ucraina. Tradițional, Beirutul importa 66% din cerealele sale din Ucraina și încă 12% - din Rusia. Lipsa de provizii de grâu în Liban a dus la o criză a pâinii, oamenii fiind forțați să aștepte mai multe ore în afara brutăriilor pentru o pungă de pâine subvenționată. Între cetățeni izbucnesc certuri, iar unele brutării sunt atacate de oameni atunci când epuizează stocul de pâine.

YOUSSEF BRIKI, localnic din Beirut, Liban: "În fiecare zi suntem forțați să lăsăm munca pentru a ne aproviziona cu pâine. Am uitat de benzină și de medicamente. Am uitat să mâncăm. Acum, este pâinea. Trebuie să stăm și să așteptăm ca să luăm pâine."

MOHAMMED TARRAF, localnic din Beirut, Liban: "Sunt paralizat. Am așteptat trei ore să cumpăr această pâine și m-au taxat cu 20 de mii de lire libaneze. Mai am doar o mie de lire să mă întorc acasă."

ALI FAKIH, localnic din Beirut, Liban: "Este degradant. Un teanc de pâine nu este suficient pentru o întreagă familie și ei nu ne vor da mai mult de un teanc. Trebuie să aștepți și să te confrunți cu umilința timp de două-patru ore pentru a obține un teanc de pâine. Dar ce poți face?"

”Razoni” a fost prima navă care a plecat din Ucraina încărcată cu cereale după ce Rusia și Ucraina au ajuns la un acord luna trecută, cu participarea Turciei și a ONU. Astfel, a fost deschisă calea pentru ca Ucraina – unul dintre principalii grânari din lume – să exporte 22 de milioane de tone de cereale și alte produse agricole care au fost blocate în porturile din Marea Neagră din cauza războiului, pe care Moscova l-a pornit în Ucraina.

Opinia ta contează. Comentează!