Guvernul a aprobat un proiect ce reglementează stocarea de gaze naturale pentru iarnă, în rezervoare, în țările vecine
Economic 23 martie 2022, 19:58 | 1195

Republica Moldova va începe, în premieră, să stocheze, la vară, gaze naturale pentru iarna viitoare. Un proiect de lege ce reglementează acest proces a fost aprobat, astăzi, de Guvern. În context, premierul Natalia Gavrilița a îndemnat consumatorii să economisească resursele energetice.

Potrivit proiectului, furnizorii de ultimă opțiune sunt obligați să stocheze gaze naturale într-o țară vecină, într-o cantitate suficientă pentru acoperirea consumului pe parcursul a două luni de iarnă. Pentru a preveni manipulările pe piața gazelor naturale, ANRE urmează să fie învestită prin lege cu atribuții suplimentare în ceea ce privește realizarea investigațiilor și efectuarea controalelor, precum și privind sancționarea participanților de rea-credință.

Tot astăzi Guvernul a avizat pozitiv proiectul privind declararea construcției liniei electrice aeriene Vulcănești–Chișinău și a stației Back-to-Back Vulcănești drept utilitate publică de interes național. Scopul proiectului este să asigure securitatea energetică a țării, prin interconectarea Republicii Moldova cu piața internă de energie a Uniunii Europene prin linii electrice, precum și fortificarea rețelelor interne de transport a energiei electrice. Lucrările de construcție vor fi efectuate în cadrul Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza I”, cu un buget total de 260 de milioane de euro, pentru o perioadă de patru ani.

Cabinetul de miniștri a avizat și un proiect de lege privind ratificarea Acordului de finanțare din partea Băncii Europene pentru Investiții. 30 de milioane de euro vor fi alocate pentru proiecte de eficiență energetică a clădirilor publice.

Clădirile vor fi reabilitate începând cu anul viitor.

Opinia ta contează. Comentează!