Judecătoria Chișinău, sector Ciocana, a pus sechestru pe Hotelul „Național” în dosarul Metalferos”
Justiţie 23 august 2022, 19:33 | 611

Judecătoria Chișinău, sectorul Ciocana, a pus sechestru pe Hotelul „Național” în dosarul Metalferos”, în care este cercetat fostul deputat Vladimir Andronachi. Acesta este beneficiarul companiei, care deține hotelul cu pricina. Andronachi este acuzat de crearea unui grup criminal organizat, escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari. Aceleași acuzații i se aduc fostului șef PD, Vladimir Plahotniuc.

Potrivit Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, Vladimir Andronachi este beneficiarul efectiv al companiei care deține Hotelul „Național”. Valoarea capitalului social al companiei, estimat în 2018, era de 5,5 milioane de euro, adică peste 100 milioane lei.

Procurorii precizează că Hotelul „Național” a fost sechestrat pentru a putea fi ulterior confiscat în folosul statului, în contul prejudiciilor cauzate de învinuit, de aproape un miliard de lei.

În luna iulie curent, Vladimir Andronachi a fost anunțat în căutare internațională de Interpol, pentru a fi arestat și extrădat în Republica Moldova. Pe numele lui au fost emise două mandate, în două dosare penale distincte, numite generic „Frauda bancară” și „Metalferos”.

Anterior, echipa noastră de investigație a aflat că Andronachi era responsabil de transferul banilor obținuți din exportul metalelor în conturile firmelor din offshore ale oligarhului Plahotniuc. Tot Andronachi a fost cel, care l-a controlat pe fostul director al „Metalferos”, Alexei Țîmbrovski. În dosarul fraudei bancare, Andronachi este învinuit că, alături de alte persoane, a simulat încheierea unui contract de investiții în reconstrucția unui imobil cu Banca de Economii. Grupul ar fi sustras astfel din conturile băncii 32 de milioane de lei.

Opinia ta contează. Comentează!