SUA sunt îngrijorate în legătură cu informațiile privind agravarea stării de sănătate a lui Alexei Navalnîi
Externe 8 aprilie 2021, 15:49 | 724

Statele Unite ale Americii sunt îngrijorate în legătură cu informațiile privind agravarea stării de sănătate a lui Alexei Navalnîi. Casa Albă îndeamnă Moscova să ia toate măsurile necesare pentru a-i asigura acestuia siguranța și sănătatea. Avocații lui Navalnîi spun că el pierde "un kilogram pe zi" şi se deplasează cu greu.

JEN PSAKI, purtător de cuvânt al Casei Albe: "Suntem îngrijoraţi de informaţiile potrivit cărora, starea de sănătate a lui Navalnîi s-a deteriorat, că acesta face greva foamei și cere ajutor medical extern. Îndemnăm autoritățile ruse să ia toate măsurile necesare pentru a-i asigura siguranța și sănătatea. Considerăm că întemnițarea lui Navanlîi este motivată politic şi o nedreptate flagrantă. Suntem alături de partenerii noștri în cererea eliberării sale imediate."

Alexei Navalnîi a anunţat pe 31 martie că a decis să intre în greva foamei pentru a i se acorda asistenţa medicală necesară, de care este privat la penitenciarul din Pokrov, cunoscut ca fiind unul dintre cele mai dure centre de detenţie din Rusia. Opozantul afirmă că administraţia îi refuză accesul la un medic şi îl "torturează" prin privarea de somn. Avocata sa, Olga Mihailova, a reuşit să-i facă o vizită miercuri. "Arată rău şi nu se simte bine”, a precizat Mihailova pentru presa de la Moscova.

OLGA MIHAILOVA, avocat: "El spune că are dureri la un picioare, care pierd sensibilitatea. Aceiași senzație o are la mâini. În privința sănătății generale. Alaltăieri avea febră, 39. Ieri avea 38, iar astăzi - 37 - 37.2. E variabilă. Are tuse, e slăbit din cauza foamei... Acțiunea de protest continuă, el bea doar apă."

Un alt avocat, Vadim Kobzev, a indicat că opozantul pierde "un kilogram pe zi" şi se deplasează cu greu. Kremlinul a refuzat să comenteze subiectul, afirmând că este o chestiune ce ţine de serviciul penitenciar federal. Opozantul este un deţinut ca oricare altul şi nu ar trebui să beneficieze de "condiţii speciale" sau "tratament preferenţial", a declarat persei ruse purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Amnesty International consideră însă că Alexei Navalnîi se află într-o stare critică.

AGNÈS CALLAMARD, secretarul general al Amnesty International: "Otrăvirea și încercarea de ucidere a lui Navalnîi, alături de lipsa anchetei și a narațiunilor de negare, fac parte dintr-o tendință mai largă care se desfășoară de-a lungul mai multor decenii, de ucideri arbitrare și tentative de omor, inclusiv două otrăviri a unor jurnaliști, critici și disidenți de către autoritățile din Rusia."

Săptămâna trecută, serviciul penitenciar al Rusiei a anunţat că opozantul în vârstă de 44 de ani primeşte tot tratamentul necesar. Autorităţile ruse, care au pus îndoială otrăvirea lui Navalnîi, îl prezintă pe opozant drept o persoană care caută să provoace scandaluri ce vizează destabilizarea Rusiei şi care este susţinut de Occident.

Opinia ta contează. Comentează!