Proiectul de lege privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor a fost reexaminat astăzi de către legislativ
Justiţie 17 august 2023, 20:00 | 337

Proiectul de lege privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor a fost reexaminat astăzi de deputați. Se întâmplă după ce șefa statului, Maia Sandu, a transmis o scrisoare la Parlament și a subliniat că „exercițiul de evaluare externă este însoțit de o multitudine de riscuri, iar pentru reducerea lor, sunt necesare contrabalanțe legislative”. Documentul conține îmbunătățiri care nu diminuează importanța noilor reglementări adoptate.

OLESEA STAMATE, președintele Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități: "Ceea ce a cerut șefa statului este să uniformizarea prevederilor legii cu privire la evaluarea tuturor judecătorilor și procurorilor cu prevederile legii cu privire la evaluarea judecătorilor CSJ în ceea ce ține criteriul de integritate etică, care era diferit în cele două legi. Și de asemenea să introducem posibilitatea de contestare a hotărârii CSM sau CSP de către comisia de vetting."

Potrivit noilor modificări, comisiile de evaluare a judecătorilor și procurorilor vor lua în considerare hotărârile judecătorești irevocabile, cu excepția celor care sunt considerate arbitrare sau vădit nerezonabile. Mai exact, hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii și ale Consiliului Superior al Procurorilor vor putea fi contestate și de Comisia de evaluare, nu doar de subiecții supuși evaluării. Contestația se va depune la Curtea Supremă de Justiție, unde va fi examinată în termen de 30 de zile de către un complet format din primii trei judecători care au promovat evaluarea și nu au activat în cadrul CSJ până în data de 31 decembrie 2022.

Amintim că proiectul care prevede evaluarea externă a judecătorilor și a procurorilor a fost adoptat de Parlament la sfârșitul lunii iulie. Astfel, filtrul de integritate etică și financiară va fi trecut de circa 140 de judecători și circa 220 de procurori din funcții-cheie. Evaluarea externă va ținti și candidații la eventualele funcții vacante, care vor câștiga concursurile până în 2025​.

Opinia ta contează. Comentează!