Lacul Ghidighici a fost asaltat de pasionații de pescuit la copcă
Social 20 ianuarie 2021, 15:42 | 1744

Amatorii de pescuit la copcă s-au îndreptat astăzi spre lacul Ghidighici, chiar dacă salvatorii avertizează că stratul de gheață pe râuri și lacuri este încă subțire. Pescarii spun însă că au verificat tăria gheții înainte să pună piciorul pe ea.

Iubitorii de pescuit la copcă au venit echipați cum se cuvine, pentru a profita din plin de prima gheață din acest an. Primul pește a apucat nada imediat.

Și pentru ca pescuitul la copcă să fie unul sigur, bărbatul ne-a spus câteva reguli, pe care le respectă ori de câte ori ajunge pe gheață.

Dumitru este pensionar și pentru ca să își diversifice activitățile, vine să pescuiască la copcă din simpla plăcere.

DUMITRU, pescar: "Ce pește, noi pentru plăcere. Demult am așteptat ca să înghețe iazul mai repede, ca să ieșim aici, la natură. Aerul e curat, e frig un pic, dar ne îmbrăcăm. Mai luăm ceai fierbinte și o cinzeacă, fără asta nu se poate. Nu ne ducem câte unul, dar câte doi-trei, în cazul în care ceva se întâmplă, ajută."

Valeriu merge la pescuit de când era copil și nu ratează nicio ocazie, mai ales la copcă. Și acest bărbat știe cum să pășești în siguranță pe ghiață.

VALERIU, pescar: "Venim mai întâi la mal, verificăm grosime gheții, dacă este mai mică de 5 cm, atunci e riscant să intrăm pe gheață. Avem și un fier cu care spargem gheața, el e permanent cu noi, are o lungime de un metru și un pic. După culoare se poate dacă sunt în unele locuri pori de aer, după crăpături, în unele locuri gheața poate fi crăpată, iar după crăpături se vede grosimea la gheață."

Ion spune că pescuitul la copcă este deosebit. Uneltele sunt mai ușoare, iar spiritul de aventură e mai mare. Bărbatul este sigur că gheața e suficient de groasă pentru a pescui în siguranță.

ION, pescar: "Când merge peștele, atunci e interesant. - În cazul în care există riscul să vă prăbușiți sub apă, știți ce trebuie faceți? - Știm. Să ieșim cât mai repede posibil. Te-ai pus pe spate și dai din mâini până nu te sui pe gheață. Peștele și instrumentele se cumpără."

Meteorologii anunță că săptămâna viitoare vremea se va încălzi ușor. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, anul trecut, cinci persoane au avut nevoie de intervenția salvatorilor pentru a fi scoși din apă.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie