Cei trei moldoveni, suspectați că ar fi implicați în producerea atentatului cu bombă din Istanbul, vor fi judecați în Bulgaria
Justiţie 21 noiembrie 2022, 18:09 | 422

Cei trei cetățeni moldoveni, suspectați de complicitate în producerea atentatului cu bombă de la sfârșitul săptămânii trecute din centrul Istanbulului, vor fi judecați în Bulgaria. Autoritățile de la Sofia au făcut publice și numele suspecților, iar instanța a dispus sâmbătă, 19 noiembrie, ca aceștia să rămână în arest preventiv. Ministerul de Externe de la Chișinău a anunțat că urmărește evoluțiile în acest caz.

Cetățenii moldoveni, reținuți zilele trecute în Bulgaria, ar fi din autonomia Găgăuză. Potrivit procurorilor din Sofia, pe lângă sprijinul acordat teroriștilor, ei sunt suspectați de trafic de persoane şi contrabandă. Instanța i-a lăsat în arest, bănuiți că ar avea legătură cu atacul de acum câteva zile din Istanbul, alături de cel de-al patrulea bărbat, un sirian. Cea dea cincea persoană ajunsă inițial în vizorul poliției bulgare, o femeie, a fost pusă în libertate din motive de sănătate, scrie platforma VESTI din capitala Bulgariei.

Potrivit procurorilor, oamenii legii nu dețin probe care i-ar inculpa pe suspecți, în afara unui telefon mobil, de pe care sirianul a luat legătura cu un presupus participant la atac.

Ministerul de Externe de la Chișinău a anunțat că reprezentanții misiunii diplomatice vor monitoriza cu atenție evoluțiile acestui caz.

DANIEL VODĂ, purtător de cuvânt MAEIE: "Oamenii legii din Bulgaria au confirmat apartenența a trei persoane reținute la cetățenia țării noastre. MAEIE menționează că reprezentanții misiunii diplomatice vor monitoriza cu atenție evoluțiile aferente acestui caz, informând autoritățile relevante din Moldova."

Republica Moldova a condamnat ferm orice act terorist, inclusiv atentatul de la Istanbul. Autoritățile noastre au reiterat deschiderea pentru schimbul de informații dintre autoritățile de aplicare a legii, cele judiciare și serviciile de informații din statele vizate pentru combaterea terorismului, urmărirea luptătorilor străini și combaterea criminalității organizate, se mai arată în comunicatul Ministerului de Externe.

Explozia a avut loc duminică, 13 noiembrie, pe celebrul bulevard pietonal Istiklal din Istanbul, aproape de Piața Taksim. Președintele și vicepreședintele Turciei au numit incidentul „un atac terorist”, care însă nu a fost revendicat. Potrivit celui mai recent bilanț, șase persoane au murit și alte 81 au fost rănite.

Opinia ta contează. Comentează!