Slusari spune că o Hotărâre de Guvern prevede majorarea tarifelor pentru mai multe servicii prestate de ASP
Politic 6 mai 2021, 19:45 | 1216

Înainte de a demisiona, Guvernul Chicu a lăsat o bombă cu ceas, afirmă deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari. Potrivit lui, pe 22 decembrie 2020 executivul a aprobat o hotărâre care, sub paravanul modificării metodologiei de formare a tarifelor pentru serviciile Agenției Serviciilor Publice, a inclus, de fapt, majorarea acestora. Fostul premier Ion Chicu spune că e vorba de aberații.

Alexandru Slusari spune că a cerut oficial de la Guvernul interimar Ciocoi și de la ASP explicații și revizuirea urgentă a tarifelor pentru populație. Asta în contextul în care cetățenii sunt și așa afectați de criza pandemică și economică.

ALEXANDRU SLUSARI, deputat al Platformei DA: "Modificările intră în vigoare treptat, tocmai în perioada campaniei electorale. Din 4 mai brusc au crescut tarifele pentru serviciile cadastrale și eliberarea documentelor de stare civilă. Din 1 iulie vor intra în vigoare noile tarife la eliberarea actelor de identitate. De exemplu, tariful pentru eliberarea extrasului din Registrul bunurilor imobiliare a crescut de la 51 la 130 de lei. Serviciile pentru înregistrarea primară a bunurilor imobiliare s-au scumpit de 2-3 ori. Eliberarea certificatului/duplicatului privind starea civilă devine mai scumpă de aproape șase ori."

Analizând Hotărârea Guvernului din 22 decembrie, înțelegem că la începutul lunii iunie, urmează să intre în vigoare noile tarife pentru serviciile de înmatriculare a vehiculelor, iar din luna iulie - noile tarife pentru înregistrarea și evidența cetățenilor, confecționarea documentelor de stat și cartelelor de plastic. Tarifele variază în funcție de termenul ales. De exemplu, dacă în prezent eliberarea buletinului de identitate la 15 zile costă 200 de lei, atunci din luna iulie, buletinul va putea fi ridicat în termen de zece zile, dar și prețul va crește la 260 de lei. În cazul pașaportului situația se repetă. Acesta poate fi eliberat cu cinci zile mai rapid, dar prețul crește de la 1060 de lei la 1280 de lei. Cât privește înamtricularea vehiculelor importate, atunci taxa va crește din luna iunie de la 400 la 600 de lei. Respectiv, confecționarea și eliberarea plăcilor de înmatriculare se va scumpi de la 480 la 550 de lei. La ședința Guvernului din 22 decembrie când a fost aprobată Hotărârea ”cu privire la serviciile prestate de către Agenția Servicii Publice”, nu s-a vorbit nimic despre eventuale majorări de tarife.

LILIANA IACONI, Secretar general al Guvernului: "Proiectul hotărârii prevede aprobarea metodologiei de calculare a tarifelor prestate de către Agenția Servicii Publice, a nomenclatorului serviciilor prestate de către Agenție, precum și a tarifelor pentru aceste servicii. De asemenea, prin acest proiect se propune aprobarea categoriilor serviciilor prestate de ASP, care sunt cu anumite înlesniri pentru anumite categorii de cetățeni."

Proiectul Guvernului a fost votat de miniștri fără prea multe discuții. Doar fostul ministru al Finanțelor, Sergiu Pușcuța, a spus că după aprobarea de principiu și până la semnare, proiectul ar urma să fie îmbunătățit. Solicitat pentru o reacție, fostul premier Ion Chicu ne-a spus că - cităm - ”nu comentez delirul domnului Slusari” și a adăugat că e vorba de ”aberațiile unor aventurieri politici”. Cei de la Agenția Servicii Publice nu nu au răspuns la solicitarea noastră de informații.

Opinia ta contează. Comentează!