Peste 18 milioane de români au fost chemaţi în acest weekend la urne, în ţară şi în diaspora
Externe 7 decembrie 2020, 19:51 | 739

Cinci partide vor intra în Parlamentul României după alegerile din acest weekend! Votul diasporei a fost dublu față de acum patru ani, cu peste 264.000 de participanți înregistrați. Aproape 38 de mii au fost în Republica Moldova. Prezența la vot, de sub 32 la sută, a fost cea mai modestă din istoria alegerilor parlamentare din România.

Peste 18 milioane de români au fost chemaţi în acest weekend la urne, în ţară şi în diaspora, pentru a-şi vota senatorii şi deputaţii. Rezultatele au fost anunţate începând de duminică, ora 21:00, când au fost făcute publice primele rezultate exit-poll, ulterior fiind comunicate rezultatele parţiale.

Președintele Klaus Iohannis a votat diminică dimineață, după ora 9:00, la Liceul Jean Monnet din București.

KLAUS IOHANNIS președintele României: "Este o zi extrem de importantă astăzi. Avem șansa, aș zice eu, chiar istorică, de a alege un parlament mai bun, un parlament care realmente se ocupă de problemele românilor și un parlament care face legi bune pentru România."

Cel mai mare număr de participanți s-a înregistrat în Franța, Italia, Spania, Germania și Republica Moldova.

Biroul Electoral Central a anunțat că în parlament vor intra cinci partide, respectiv PSD, PNL, USR PLUS, AUR și UDMR. Negocierile pentru constituirea unei majorități parlamentare, care să acorde susținerea necesară noului guvern vor intra, astfel, în linie dreaptă.

DACIAN CIOLOȘ copreședintele USR PLUS : "Dacă datele pe care le avem acum vor confirma numărătoarea voturilor finală, e clar că românii nu au dat un mandat clar niciunui partid să formeze singur guvernul. Deci vom avea de-a face cu un guvern de coaliție."

Marea surpriză este trecerea în Parlament, cu un scor foarte mare, a Alianței pentru Unirea Românilor. Partidul condus de George Simion s-a clasat pe primul loc în Italia, și pe locul al doilea în Spania, țările cu cele mai mari comunități de români din afara granițelor.

GEORGE SIMON liderul partidului AUR: "Este o mare victorie pe care reuşim să o obţinem la un an de existenţă a Alianţei pentru Unirea Românilor. Se anunţă a fi un rezultat foarte bun, am luat peste cele 500.000 de voturi pe care ni le-am propus şi care ar trebui să ne asigure intrarea în Parlament, dacă tot procesul electoral se desfăşoară aşa cum trebuie. Felicitări sutelor de mii de susţinători, sutelor de mii de români adevărați."

Votul din Republica Moldova a fost câștigat de Partidul Național Liberal, cu peste 40 la sută, urmat de Partidul Mișcarea Populară - cu peste 30 la sută. Cu toate acestea, partidul înființat de fostul președinte Traian Băsescu și a fostului premier Victor Ponta (Pro România) nu vor trece în Parlament, acumulând un scor de sub cinci procente.

Opinia ta contează. Comentează!