Igor Dodon a declarat că PSRM ar putea să voteze pentru oricine în funcția de prim-ministru
Politic 22 ianuarie 2021, 15:21 | 1675

Șeful PSRM admite că deputații socialiști ar vota pentru oricine în fruntea Guvernului, dizolvarea Parlamentului fiind astfel amânată. După ce spunea recent că mulți dintre actualii deputați sunt gata să voteze măcar și un ”taburet” în funcția de prim-ministru, doar pentru a nu merge în alegeri anticipate, Igor Dodon a reiterat poziția astăzi, în cadrul emisiunii sale online, în a cărei denumire persistă titulatura ”președinte”.

Igor Dodon a venit din nou cu mai multe scenarii privind desemnarea unui nou guvern și declanșarea anticipatelor. El spune că în primul scenariu, cel în care președintele Maia Sandu nu va desemna niciun candidat pentru funcția de premier, împotriva ei vor fi demarate procese constituționale.

IGOR DODON, președintele PSRM: "Al doilea scenariu - Maia Sandu înaintează un candidat. Eu vreau din start să vă spun că noi nu examinăm varianta să boicotăm ședințele Parlamentului. Socialiștii vor participa la ședința Parlamentului. Pentru cine PSRM la sigur nu va vota?. Pentru cine nu vom vota? Nu știu. Dar poate o să votăm pentru orișicare! Dar dacă-i om bun? Dacă vine cu un program așa că e SUPER în țară! Fiecăruia câte un ”Jiguli”! Dar de ce să nu-l votăm? Putem să-l votăm. Noi suntem foarte pragmatici."

În decembrie trecut, Igor Dodon făcea alte declarații. El spunea atunci că PSRM-ul pe care-l conduce este gata să blocheze de două ori votarea în Parlament a unui nou prim-ministru, pentru a provoca alegeri anticipate. Mai mult, Dodon i-a și ironizat pe deputații care sunt gata să voteze pentru orice premier, doar ca să nu meargă în anticipate.

IGOR DODON, liderul PSRM: "Eu cred că va fi foarte dificil de inițiat procedura de dizolvare a Parlamentului. De ce? Pentru că 35-40 de deputați, care știu că nu vor intra în Parlament după alegeri parlamentare anticipate, vor vota chiar și pentru o ”taburetkă” în funcția de prim-ministru pentru a evita alegeri parlamentare anticipate. Și doamna Maia Sandu asta înțelege. Și eu i-am propus doamnei Maia Sandu să spunem că ”uite, mergem la alegeri parlamentare anticipate”. Pentru a dizolva Parlamentul Dumneaei îl propune pe cutare și nu-l votăm nici noi, nici fracțiunea Maiei Sandu. În cazul acesta prima tentativă a eșuat. Facem a doua tentativă - nu votăm noi și nu votează Maia Sandu cu PAS-ul ei."

De notat că ieri deputații coaliției informale PSRM-Șor au respins foaia de parcurs propusă de Partidului Acțiune și Solidaritate pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Mai exact, PAS-ul a propus ca ”Parlamentul să adopte printr-o hotărâre o declarație, prin care deputații se angajează că nu vor participa la două ședințe ale Legislativului la care se va examina acordarea votului de încredere pentru un nou Guvern”, astfel ca cele două tentative de a vota premierul să fie epuizate, iar Parlamentul să fie dizolvat. Într-un comunicat remis presei, PSRM a notat că ”deocamdată sunt diferite viziuni asupra perioadei când trebuie să fie petrecute alegerile anticipate, dar și cum pot fi provocate acestea”. Iar grupul ”Pentru Moldova”, constituit din Partidul ”Șor” și deputații transfugi din ”Pro Moldova”, a transmis că propunerea celor din PAS, cităm, ”depășește orice limită a bunului simț, este aiurită și atinge limitele absurdității politice”. Citat închis.

Opinia ta contează. Comentează!