ANRE a aprobat sâmbătă prețuri provizorii la energia electrică produsă și tarifele pentru energia termică
Economic 22 noiembrie 2021, 19:42 | 1894

Facturile la căldură riscă să rămână neachitate. De această părere este expertul în energetică Tudor Șoitu, care pornește de la majorarea, de acum două zile, a tarifelor la energia termică și electrică. Prețul la căldură a crescut cu 60 la sută, iar la energia electrică s-a dublat. Acest lucru s-a făcut la solicitarea Termoelectrica.

TUDOR ȘOITU, expert în energetică: "Se va întâmpla că facturile o să stea neplătite. Cum o să activeze Termoelectrica mai departe cu facturi neachitate, nu știu. Diferența o spus că o să achite statul de 400-500 de lei la o gigacalorie, dar ce facem cu 400 de lei la 1700 de lei? Nu au oamenii de unde să achite, sau o să stea în frig."

Potrivit lui Tudor Șoitu, aceste tarife se vor menține în următoarele luni, iar prețul la gazele naturale, din a căror cauză au crescut tarifele la căldură și energia electrică, nu va scădea.

TUDOR ȘOITU, expert în energetică: "Tarifele la gazele naturale nu se vor micșora atâta timp cât nu achităm devierile financiare, care vor fi incluse în tarife pe parcursul a 8-9 luni, eșalonate, adică nu le-a introdus odată, dar o să le introducă parțial."

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat sâmbătă, 20 noiembrie, prețurile provizorii la energia electrică produsă și tarifele pentru energia termică. Tariful la energia electrică a crescut mai bine de două ori, de la 1 leu și 16 bani, pentru un kilowatt, până la 2 lei 37 bani. Această majorare nu va fi resimțită în facturile consumătorilor finali, deocamdată.

A fost ajustat și un tarif provizoriu la energia termică – de la 1.122 lei, pentru o gigacalorie, până la 1.772 de lei. Majorarea a fost făcută la solicitarea Termoelectrica, drept urmare a scumpirii tarifului la gazele naturale. Noile tarife vor fi aplicate din 1 noiembrie 2021, adică retroactiv.

Opinia ta contează. Comentează!