Șeful adjunct al Biroului de Reintegrare susține că cheia soluționării conflictului transnistrean este federalizarea
Social 27 iulie 2022, 19:44 | 1478

Declarație surprinzătoare a șefului adjunct al Biroului de Reintegrare, Nicolai Țveatcov. Acesta a spus în cadrul unei emisiuni la un post TV atribuit socialiștilor că cheia soluționării conflictului transnistrean este redistribuirea atribuțiilor în stat între Chișinău și Tiraspol - redistribuire care, potrivit lui, înseamnă federalizarea țării. Într-o reacție pentru Jurnal TV, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a spus că Țveatkov nu a vorbit în numele Biroului de Reintegrare și că respectivul ar trebui să dea niște explicații.

În cadrul emisiunii, șeful adjunct al Biroului de Reintegrare, Nicolai Țveatcov, a readus în discuție chestiunea federalizării - un subiect considerat extrem de sensibil de către analiștii politici.

NICOLAI ȚVEATCOV, șeful adjunct al Biroului de Reintegrare: "Repet, în procesul de reglementare a conflictului, redistribuirea atribuțiilor în stat reprezintă elementul-cheie. Acesta, teoretic, ar însemna federalizarea țării. Cât de profundă va fi și care va fi modelul final, astăzi este complicat să spun."

Referindu-se la eșuata tentativă a Rusiei de federaliza Moldova în 2003, Țveatcov a deplâns respingerea „memorandumului Kozak”.

NICOLAI ȚVEATCOV, șeful adjunct al Biroului de Reintegrare „Federalizarea nu a fost propunerea Federației Ruse. Acest proiect nu a fost propus de Dmitrii Kozak. A apărut cu un an sau doi înaintea includerii lui în procesul de reglementare. Consider că acest termen, măcar și din punct de vedere teoretic, este defăimat pe nedrept. Dar din nou, noi trăim în Moldova, la noi această noțiune a devenit o confirmare a prezenței trupelor rusești pe teritoriul Republicii Moldova și cei care nu îmbrățișează această idee o resping."

Mai mult, Nicolai Țveatcov a elogiat misiunea rusească de pacificare de pe Nistru, spunând că este una „de succes”.

NICOLAI ȚVEATCOV, șeful adjunct al Biroului de Reintegrare: "Nimeni nu neagă rolul și importanța trupelor de menținere a păcii, care activează în ultimii 30 de ani. Cu toate acestea, există nuanțe."

Asta în condițiile în care Chişinăul cere constant, inclusiv de la tribuna ONU, retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană și transformarea misiunii militare de pacificare de la Nistru, dominată de Rusia, în una civilă cu mandat internațional. Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a spus că Țveatkov nu a vorbit în numele Biroului de Reintegrare și că ar trebui să dea niște explicații:

VICEPRIM-MINISTRUL PENTRU REINTEGRARE, OLEG SEREBRIAN: "El nu a vorbit în numele Biroului Pentru Reintegrare sau a Guvernului și va face oricum o explicație publică de clarificare despre cele declarate. "

Declarațiile lui Țveatcov sunt criticate de politicieni și analiștii politici de la Chișinău.

ANATOL ȚĂRANU, fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova: "Este o declarație care depășește limitele acelui concept, care este aprobat la nivel oficial de reglementare politică în Republica Moldova. Cel puțin, această abordare intră în contradicție cu legea din 2005, care foarte bine stabilește limitele în hotarele cărora ar putea să fie soluționată problema transnistreană și acolo nu se vorbește despre federalizare."

OLESEA STAMATE, deputat PAS: "Orice soluționare a conflictului transnistrean trebuie să fie realizat pe cale pașnică, în sensul reîntregirii țării, niciun fel de scenariu de federalizare. -Credeți că ar trebui să fie luate anumite măsuri după aceste declarații? -Dați-ne voie să cercetăm un pic subiectul, abia am văzut și noi declarațiile în presă și o să revenim cu reacții în acest sens."

ALEXANDRU FLENCHEA, ex-vicepremier pentru Reintegrare: "O eventuală federalizare ar însemna și schimbarea ordinii constituționale a Republicii Moldova. Or, un asemenea lucru trebuie neapărat să includă și consultări largi cu societatea, aprobată și prevenită printr-un referendum. Acțiuni în acest sens nu am văzut."

Planul rusesc de federalizare a Republicii Moldova, cunoscut ca „Memorandumul Kozak” a eşuat în 2003, după ce ex-președintele comunist, Vladimir Voronin, sub presiunea străzii, a refuzat să-l semneze în ultimul moment, argumentând că nu poate legaliza prin semnătură rămânerea armatei ruse de ocupație pe teritoriul Republicii Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie