Moscova și regimul secesionist de la Tiraspol au deschis 27 de secții de votare în stânga Nistrului, fără acordul Chișinăului
Politic 20 septembrie 2021, 19:50 | 2275

Peste 57 de mii de oameni au votat în cadrul alegerilor legislative organizate de Federația Rusă în stânga Nistrului, fără acordul Chișinăului. Ministerul de Externe al Republicii Moldova i-a solicitat Moscovei să se abțină de la deschiderea secțiilor de votare în regiunea transnistreană, dar apelul a fost ignorat, ca și în alte cazuri. Asociația Promo-LEX i-a recomandat Ministerului de Externe să-l convoace pentru explicații, conform procedurilor diplomatice, pe ambasadorul Rusiei la Chișinău.

Alegerile pentru Duma de stat au fost pe larg mediatizate de autoritățile secesioniste și de presa subordonată regimului de la Tiraspol. Așa-zia ”comisie electorală” din auto-proclamata republică a comunicat că 57.536 de locuitori ai regiunii au votat în cadrul a 27 de secții de votare, în stânga Nistrului. Alte trei secții de votare au fost deschise legal la Chişinău, Comrat și Bălți. Astfel, cele 30 de secții de votare de pe ambele maluri ale Nistrului reprezintă cel mai mare număr de secții deschis de Rusia în afara granițelor sale.

La alegerile precedente pentru Duma de Stat, din 2016, în regiunea transnistreană au votat 56 de mii de persoane. Atunci, Partidul ”Rusia Unită” controlat de Vladimir Putin a obținut 83 la sută din voturi în regiunea transnistreană.

Asociația Promo-LEX a ataras atenția că ”la fel ca și în precedentele scrutine organizate de Rusia în regiunea transnistreană, deschiderea secțiilor nu a fost coordonată cu autoritățile constituționale, ceea ce reprezintă o sfidare a acordurilor bilaterale încheiate cu Republica Moldova”.

COMUNICATUL PROMO-LEX: "Constatăm că și reacția autorităților de la Chișinău a fost una întârziată și echivocă cu privire la rezultatele acestui plebiscit organizat de către autoritățile ruse în comun cu administrația nerecunoscută a regiunii. Recomandăm Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova să convoace, potrivit procedurilor diplomatice, ambasadorul Federației Ruse și să solicite explicații pe marginea organizării scrutinului electoral în regiunea transnistreană, proces care a avut loc cu încălcarea dreptului internațional."

Contactat pentru o reacție, Serviciul de presă al Ministerului de Externe ne-a făcut trimitere la o postare pe Twitter a ministrului de Externe Nicu Popescu, în care se arată, cităm - ”Regret profund că, în ciuda poziției noastre consecvente, Federația Rusă a deschis 27 de secții de votare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Aceasta nu corespunde principiului suveranității și integrității teritoriale a Moldovei și cadrului legal bilateral”, citat închis.

Peste câteva ore, Ministerul de Externe ne-a comunicat că instituția a expediat în adresa ambasadei Federației Ruse o notă diplomatică, în care a expus regretul pentru faptul că, în pofida poziției autorităților moldovenești, partea rusă a deschis, totuși, cele 27 de secții de votare în localitățile din stânga Nistrului ale Republicii Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!