Image-Description
Majoritatea muniției de la Cobasna va fi distrusă pe loc, declară șeful Misiunii OSCE
Politic 1 octombrie 2019, 09:34

Șeful Misiunii OSCE la Chișinău, Claus Neukirch, declară că majoritatea muniției aflate în depozitul de la Cobasna va fi distrusă la fața locului.

"Discuțiile referitoare la munițiile aflate la Cobasna vorbesc despre distrugerea pe loc a acestora, din cauza că acestea nu se află într-o stare sigură pentru a fi transportată în Federația Rusă. Este muniție veche și nu putem exclude apariția unor pericole dacă aceasta ar fi deplasată", a spus Neukirch, într-un interviu pentru Moldpres.

Potrivit lui Neukirch, în 2002-2003, OSCE a facilitat retragerea în Federația Rusă a peste 20 mii de tone de muniție și armament din depozitul de la Cobasna.

"Au mai rămas 20 mii de tone de muniție. În 2002-2003, OSCE a facilitat aducerea unor utilități de distrugere a muniției netransportabile, utilități care nu au fost folosite și au fost retrase. Putem aplica acum această metodă pentru distrugerea muniției netransportabile", a spus șeful Misiunii OSCE.

În august 2019, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat la Chișinău că Federația Rusă intenționează să reia procesul de utilizare a munițiilor aflate în depozitul de la Cobasna. Ceva mai târziu, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că începutul acestui proces trebuie așteptat cel puțin un an și jumătate, deoarece necesită pregătiri și bani.

Experții afirmă că acesta este cel mai mare depozit militar din Europa de Est.

Opinia ta contează. Comentează!
LIVE