Președintele ucrainean afirmă că Moscova trebuie să-și retragă prealabil trupele ruse de pe teritoriul Ucrainei
Externe 19 august 2022, 20:04 | 745

Volodimir Zelenski exclude orice negociere de pace cu Moscova, dacă aceasta nu-și retrage prealabil trupele ruse de pe teritoriul Ucrainei. Declarația a fost făcută în cadrul summitului de joi din Lvov, unde au venit președintele Turciei și secretarul general al ONU. Turcia insistă că războiul ar trebui soluţionat pe căi diplomatice şi că Ankara poate ajuta ca mediator.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Oameni care ucid, violează, lovesc orașele noastre cu rachete de croazieră în fiecare zi nu pot să dorească pacea. Ei ar trebui mai întâi să plece de pe teritoriul nostru, pe urmă vom vedea."

La Lvov, președintele turc, secretarul general al ONU și președintele ucrainean au abordat și problema exporturilor ucrainene. Antonio Guterres a promis că ONU va depune eforturi pentru a 'intensifica' exporturile de cereale ucrainene înainte de sosirea iernii. Totodată, cei trei au discutat despre modalitățile de a securiza cea mai mare Centrală nucleară din Europa și au convenit asupra unei posibile misiuni la uzină din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

ANTONIO GUTERRES, secretarul general ONU: "Este nevoie urgentă de un acord pentru a restabili Centrala Zaporojie ca infrastructură pur civilă și pentru a asigura siguranța zonei. Echipamentele și personalul militar ar trebui să fie retrase de pe teritoriul centralei nucleare. Trebuie evitată desfășurarea în continuare de forțe sau echipamente la fața locului. Zona trebuie să fie demilitarizată. Și trebuie să spunem lucrurilor pe nume: orice potențială deteriorare a centralei este un act de suicid."

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Rusia trebuie să își retragă imediat și necondiționat trupele de la centrala nucleară, să înceteze toate provocările, să oprească toate bombardamentele. Este inacceptabil ca Rusia să ne pună cu bună știință pe toți în pragul unei catastrofe de radiații la scară globală."

Moscova a respins joi propunerea lui Antonio Guterres, privind instituirea unei zone demilitarizate în jurul Centralei nucleare din Zaporojie, controlată în prezent de ruşi.

IVAN NECHAEV, purtător de cuvânt al MAE rus: "Kievul de multe ori și-a demonstrat capacitatea de a organiza provocări și lipsa posibilității de a controla formațiunile naționaliste. Din acest motiv, este inacceptabilă propunerea unei zone demilitarizate în jurul Centralei nucleare din Zaporojie. Realizarea acestui lucru va face mult mai vulnerabilă situaţia centralei."

Se întâmplă pe fondul acuzațiilor că vineri ar fi planificat un incident la Centrala din Zaporojie. Serviciul de informații militare ucrainean susține că Moscova le-ar fi spus muncitorilor de la centrala nucleară să nu se prezinte vineri la muncă.

Rusia a amenințat joi că va închide centrala și a avertizat că există riscul unui dezastru provocat de oameni din cauza bombardamentelor continue ale Ucrainei.

RECEP ERDOGAN, președintele Turciei: "Nu vrem să trecem printr-un nou Cernobîl. Turcia face tot posibilul pentru a încheia acest conflict pe cale diplomatică."

Summitul din Lvov a accentuat poziția puternică pe care o ocupă liderul turc în războiul ruso-ucrainean, se arată într-o analiză a publicației POLITICO. Experții îl descriu pe liderul de la Ankara drept „agent dublu al războiului din Ucraina”. Pe de o parte, Erdogan încearcă să se prezinte ca un intermediar neutru la Marea Neagră între Rusia și Ucraina, după ce a favorizat reluarea exporturilor de cereale din porturile ucrainene blocate. Totodată, o companie turcă, dintre ai cărei directori unul este ginerele lui Erdogan, este furnizorul dronelor Bayraktar care au dat forțelor ucrainene un impuls decisiv pe câmpul de luptă împotriva invadatorilor ruși, ceea ce a alimentat furia lui Vladimir Putin. Pe de altă parte, Turcia se confruntă cu acuzații conform cărora nu face decât să profite de război sau mai degrabă să fie ceea ce experții în sancțiuni numesc un „cavaler negru”, adică o națiune care ajută la evitarea embargourilor internaționale în beneficiul său propriu. O creștere a comerțului între Turcia și Rusia și adoptarea unui sistem de plăți rusesc de către băncile turce de la izbucnirea războiului pe 24 februarie au declanșat speculații că Ankara a observat avantajele de a oferi Moscovei o mână de ajutor.

ALEXANDR HAREBIN, expert politic: "Ucraina așteaptă că anume Erdogan va deveni acel intermediar, care joacă rolul principal în formarea potențialului de export pentru Ucraina. În același timp, el e cel, care facilitează importurile pentru Rusia ocolind sancțiunile. Este o persoană comodă pentru toți în acest război."

Turcia „este pro-Ucraina fără a fi anti-Rusia”, a declarat fostul diplomat turc Sinan Ülgen. Mulți diplomați occidentali, însă, sunt mai puțin îngăduitori cu privire la jocul dublu al Turciei. „Nu poți fi de ambele părți într-un asemenea război. Turcia este membru NATO!” s-a plâns un diplomat european sub rezerva anonimatului, scrie POLITICO.

Opinia ta contează. Comentează!