Jurnalul orei 15, 13 Iunie
Jurnalul orei 15:00 13 iunie 2023, 19:30 | 466

Prezentat de Vasile Luchianu

Absolvenții de liceu au susținut astăzi examenele de bacalaureat la disciplina de profil. În total, au participat 17 mii 626 de candidați. Cei de la profilul umanist au scris proba la Istoria românilor și universală, iar cei de la profilul real au excelat la matematică. Au susținut astăzi examenele de bac și cei de la profilul sport și arte. Echipa noastră de filmare a mers la două licee din Chișinău, pentru a discuta cu tinerii, care s-au descurcat și într-un domeniu, și în altul.

Astăzi se împlinesc 82 de ani de la primul val de deportări din Basarabia și Bucovina de Nord, organizate și desfășurate de către regimul stalinist. Potrivit informațiilor oficiale, în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, cel puțin 25 de mii de persoane au fost trimise în Siberia sau Kazahstan. Unii istorici vorbesc de 30 de mii de deportați. Conducerea de la Chișinău compară represiunile din acea perioadă cu războiul din Ucraina.

Cel puțin zece oameni au murit și alți 28 au fost răniți, după ce rușii au atacat cu rachete, noaptea trecută, orașul Krivoi Rog, din regiunea Dnipropetrovsk. Rachetele au lovit un bloc de locuințe. Peste nouă mii de oameni din regiune au rămas fără electricitate. Autoritățile din Krivoi Rog au declarat pentru mâine, 14 iunie, zi de doliu. Krivoi Rog este oraşul natal al preşedintelui Voldomir Zelenski, care a transmis că, cităm, teroriștii rușii vor fi trași la răspundere.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie