La Muzeul Ținutului Edineț au fost deschise câteva săli noi
Cultură 13 ianuarie 2022, 20:12 | 2149

Un loc unde picii devin arheologi! Este vorba despre Muzeul Ținutului Edineț în care au fost deschise câteva săli noi, spre bucuria copiilor din toate satele din preajma orașul Edineț. Aici, copiii dau timpul înapoi și află istoria străbunilor. Micii vizitatori sunt atrași și de Secția ”Natură” a muzeului, unde pot admira între alete dinţi de mamut, lemn pietrificat și căprioare mumificate.

GALINA MOSORIC, directorul Muzeului Ținutului Edineț: "Fiindcă de zeci de ani nu s-a făcut reparație, începând cu luna iunie am început a face reparație capitală, mai ales în secția de istorie și în secția de expoziții, o secție specială unde în fiecare lună avem ca expoziții diferite teme: cusături, ștergare, covoare."

Muzeul din Edineț are acum și o sală unde intri cu un nod în gât: Deportările, una dintre cele mai dureroase pagini din istorie.

Noile săli ale Muzeului Ținutului Edineț au fost renovate și deschise cu ocazia celor 100 de ani de la construcția clădirii

GALINA MOSORIC, directorul Muzeului Ținutului Edineț: "Anul acesta împlinește 100 de ani această clădire, a fost construită de către evreul cu familia Shmili în anul 1822 și pe urmă aici a fost policlinica și stomatologia raionului, ca pe urmă să fie transmisă la balanța municipiului Edineț."

Zi de zi la muzeu vin copii de toate vârstele, din toate satele raionului Edineț și nu doar. Aici picii au ocazia s-o facă pe micii arheologi, iar în Secția Natură a muzeului se duce o adevărată lecție de biologie.

ANGELA BOIAN, șefa secției natură a Muzeului Ținutului Edineț: "De exemplu rădașca, o știu toți. Este una din insecte care a ajuns în cartea roșie, după care avem boul de baltă, iarăși înscris în cartea roșie. Și multe altele. De multe ori copiii, insectele care sunt mai micuțe, de multe ori ei le prind, și noi le atragem atenția că anume acestea sunt cele mai vulnerabile și să nu le omoare, să nu le facă nimic rău, fiindcă de multe ori anume asta și duce la aceea ca numărul lor să fie în descreștere."

Directorul Muzeului spune că în vizită vin nu doar locuitorii din nordul țării, dar și de peste hotare.

GALINA MOSORIC, directorul Muzeului Ținutului Edineț: "În zilele de vară avem foarte mulți vizitatori din țări străine: Spania, România, Portugalia, Ucraina. Toți care trec prin Edineț, suntem în centrul orașului și cu mare drag îi primim. Avem vizitatori anul împrejur."

Muzeul Ținutului Edineț a fost fondat în anul 1982, iar una dintre cele mai vechi este Secția Arta Populară. Aceasta are peste 400 de exponate, majoritatea - strânse de la bătrâni. În muzeu este și un loc special amenajat cu broderii, obiecte de cult, lucruri din lemn, dar și covoare de peste 50 de ani.

Opinia ta contează. Comentează!