Sediu nou pentru Ambasada de la Paris
Politic 22 iunie 2022, 17:21 | 875

Ambasada Moldovei la Paris urmează să-și schimbe locația. Pentru că actualul sediu este trecut pe lista restrictivă a agenților imobiliari din cauza negocierilor anterioare nereușite, dar și a litigiului pierdut în raport cu co-proprietarii clădirii, Ministerul de Externe a decis să caute un sediu nou. Doar că surpriză! Chiriile la Paris pentru astfel de imobile ajung și la 25 de mii de euro lunar. Așa că ministrul Nicu Popescu a prezentat la ședința Guvernului un proiect care prevede cumpărarea unui sediu pentru ambasadă. Clădirile identificate ca potențiale opțiuni costă între șase și opt milioane de euro.

Ministrul Popescu a declarat că Ambasada Republicii Moldova în Franța se confruntă, de mai mulți ani, cu dificultăți în identificarea unui imobil pentru chiria sediului misiunii diplomatice. Potrivit lui, posibilitatea de a încheia un contract de chirie pentru noul sediu este foarte mică, inclusiv din cauza obiecțiilor locatarilor din preajmă care sunt deranjați de fluxul de cetățeni, care se prezintă la Ambasadă. În plus, prețul chiriilor în capitala franceză au crescut considerabil în ultimii ani și variază acum între 18 și 25 de mii de euro lunar.

NICU POPESCU, ministrul Afacerilor Externe: "Fără un sediu adecvat, misiunea diplomatică are riscul suspendării temporare a programului consular și poate asigura activitatea diplomatică doar de la distanță, or în perioada estivală, cererea de servicii consulare din partea cetățenilor moldoveni, inclusiv a celor urgente, se dublează practic. În viitor, deținerea unui imobil propriu va avea un impact pozitiv asupra bugetului țării, diminuând considerabil cheltuielile viitoare pentru chirie."

Guvernul a susținut propunerea Ministerului de Externe de constituire a unei comisii care va identifica și cumpăra în regim de urgență un imobil pentru sediul Ambasadei Moldovei la Paris.

Opinia ta contează. Comentează!