Guvernul va oferi compensații în funcție de gradul de vulnerabilitate energetică a gospodăriilor
Economic 24 iunie 2022, 16:55 | 1125

În următorul sezon de încălzire, Guvernul va compensa altfel decât anul trecut facturile cetățenilor la gaze și energie electrică. De ajutor din partea statului nu vor mai beneficia toți consumatorii, ci doar cei mai vulnerabili energetic. Gradul de vulnerabilitate energetică va fi stabilit de Guvern, în funcție de veniturile consumatorilor și numărul membrilor familiei.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, susține că, în prezent, este elaborată o hotărâre privind reforma ajutorului social care prevede oferirea de compensații la gaze și curent doar familiilor cu venituri modeste. Proiectul va fi votat până la sfârșitul actualei sesiuni parlamentare. Despre conținutul documentului Marcel Spatari a vorbit în cadrul emisiunii ”Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Vom oferi aceleași compensații direct în factură, pentru că este cea mai simplă variantă pentru consumatori, dar în funcție de vulnerabilitatea energetică a acestora. Vom avea un sistem în care gospodăriile se vor înregistra și vor comunica anumiți parametri, precum: veniturile gospodăriei, ponderea cheltuielilor cu energia din consumul gospodăriei, tipul de încălzire și structura familiei, numărul de membri în familie."

În lunile octombrie-noiembrie, cetățenii se vor putea înregistra online pe un portal unde vor încărca și fotografii cu facturile pentru serviciile comunale, iar gospodăriile înregistrate vor fi clasificate în funcție de vulnerabilitatea energetică. Potrivit ministrului, acest mecanism este unul nou și va fi aplicat prima dată în Moldova.

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Multe state sunt foarte atente la această inovație. Mai mult, sunt interesate să vadă cum se implementează, iar din unele, spre exemplu Austria, vrea să vadă cum va funcționa acest mecanism în țara noastră, pentru că ei vor să implementeze ceva similar. Cei din prima categorie vor primi 50% compensații, cei din a doua categorie - 40%, cei din categoria a treia - 30% compensații. Ajutorul va redirecționat spre marea majoritate, doar că cei mai vulnerabil vor primi un pic mai mult, iar cei mai puțin vulnerabili - mai puțin. Intenția este să acordăm un ajutor în factură unui număr cât mai mare."

În cadrul emisiunii, Marcel Spatari a vorbit și despre pensiile foarte mici pe care le primesc pensionarii trecuți de 70 de ani.

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Pensionarii cu vârsta peste 90 de ani au pensia mult mai mică decât pensionarii cu vârsta medie de 70 de ani. Noi trebuie să avem un mecanism țintit către pensionarii cu vârsta mai înaintată și asta am început să facem la Minister. Vrem să avem un ”fond de argint” direcționat către cei mai vârstnici, pentru că ei au nevoie cel mai mult de ajutor."

În ceea ce privește salariile bugetarilor, ministrul Spatari a spus că acestea vor fi majorate în acest an, dar a precizat că ministerul pe care îl conduce pledează pentru majorarea salariilor doar a bugetarilor cu venituri mizere și a dat ca exemplu bucătarii, care primesc puțin peste 3000 de lei.

Opinia ta contează. Comentează!