Moldovagaz cere majorarea tarifului pentru consumatori de la 14,06 lei la 22,23 lei pentru un metru cub de gaze
Economic 25 mai 2022, 19:30 | 1120

Prețul de achiziție al gazelor rusești scade, iar Moldovagaz, controlată de Gazprom, cere majorarea tarifului pentru consumatori. Începând cu 1 iunie, prețul gazului ar putea crește cu aproape opt lei!

Șeful întreprinderii moldo-ruse Moldovagaz, Vadim Ceban, a depus o solicitare la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, în care îi cere instituției să aprobe, începând cu 1 iunie, creșterea tarifului de la 14 lei și 6 bani, la 22 de lei și 23 de bani, fără TVA, pentru un metru cub de gaze naturale. Asta ar însemna că prețul gazului ar crește cu aproape opt lei. Cu tot cu TVA, tariful ar ajunge la 24 de lei. Vadim Ceban ne asigură că solicitarea Moldovagaz nu are nicio legătură cu evenimentele politice din Republica Moldova. Totuși, Ceban spune că tariful majorat la gaze ar urma să revină la cel actual odată cu începerea sezonului rece.

În funcție de presiunea din rețea, la care sunt conectate instalațiile consumatorilor, noile prețuri pentru gazele naturale ar urma să crească cu 58%-70%. Dacă cei de la ANRE vor da curs solicitării, gazele naturale pentru populație ar urma să fie de cinci ori mai scumpe decât acum un an. În solicitarea sa, Moldovagaz argumentează că ”ajustarea prețurilor reglementate este determinată de majorarea semnificativă a costului de import al gazelor naturale procurate, precum și de generarea devierilor tarifare negative esențiale”. Vadim Ceban spunea la mijlocul lunii mai că majorarea tarifului era necesară încă în luna martie, dar n-a venit cu o astfel de solicitare pentru că atunci consumul de gaze al populației era mare, respectiv, cheltuielile cetățenilor ar fi fost mult mai mari. Acum, însă, dacă noul tarif de peste 22 de lei va fi aprobat de ANRE, veniturile Moldovagaz de pe urma activității de furnizare a gazelor în Moldova vor depăși 23 de miliarde lei pe parcursul anului curent - de două ori mai mult decât s-a estimat în decembrie 2021. Totuși, Ceban spune că tariful majorat la gaze ar urma să revină la cel actual odată cu începerea sezonului rece.

VADIM CEBAN, președintele Moldovagaz: "Noi propunem o schemă prin care presiunea financiară asupra consumatorului să nu fie considerabilă. Putem să facem asta dacă vom aplica un ”tarif dublu” pe parcursul anului. Trebuie să fie un tarif de primăvară-vară. El trebuie să fie un pic mai mare, dar noi știm că vara consumul e mai mic și nu e o mare presiune pe consumatori. În octombrie când începe sezonul de încălzire și în trimestrul patru când prețurile de achiziție, conform contractului, vor fi mai mici, vom reveni la tariful de 15-16 lei."

În solicitarea depusă acum la ANRE, Moldovagaz nu spune însă nimic despre așa-numitul ”tarif dublu”, de vară și de iarnă. De notat că, în luna mai, prețul de achiziție al gazelor rusești a scăzut cu 275 de dolari pentru o mie de metri cubi față de prețul de import din luna aprilie și a ajuns la 919 dolari. În aprilie, Moldova a achitat pentru mia de metri cubi de gaze 1.194 de dolari. Vadim Ceban spune însă că, actualul tarif aplicat pentru populație, aprobat în luna ianuarie, are la bază un preț de achiziție de 620 de dolari. De altfel, acesta a scăzut în lunile februarie și martie până la 550-570 de dolari. În alt context, șeful Moldovagaz scrie, într-un mesaj pe Telegram, că astăzi ar fi avut loc ”tentative de manipulare a opiniei publice prin crearea unei legături artificiale între evenimentele politice din țară și situația financiară de pe piața energetică a Republicii Moldova”.

Opinia ta contează. Comentează!