Deputații PSRM, cei de la Șor și transfugii au votat o ”strategie privind asigurarea independenței sectorului justiției”
Politic 26 noiembrie 2020, 20:05 | 1770

Deputații PSRM, cei de la Șor și transfugii au votat astăzi o ”strategie privind asigurarea independenței sectorului justiției pentru anii 2021-2024”. Oficial, documentul a fost propus de Guvern și a trecut de Parlament cu 49 de voturi. Platforma DA și PAS nu au susținut proiectul în contextul în care mecanismul de evaluare externă a judecătorilor, promovat de președintele ales, Maia Sandu, a fost respins. Cele două formațiuni spun că această strategie nu rezolvă problemele cronice din justiție și nu promovează ceea ce așteaptă oameni.

Strategia privind așa-numita reformă a justiției a fost prezentată de ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, care a fost luat la întrebări de către deputații din opoziție.

DAN PERCIUN, deputat PAS: "Problema nu e în legile care sunt la moment, ci e în calitatea oamenilor care sunt acolo, care sunt rude, cumetri, nănași între ei unui-i judecător, altu-i procuror, al treilea lucrează la spălarea banilor și nu funcționează noi toți vedem că nu funcționează lucrurile! Nu văd să oferiți un răspuns la cum schimbăm elementar oamenii de acolo care trebuie scoși ca un dinte bolnav. Care-i instrumentul pe care Dumneavoastră îl oferiți fără ca în această procedură să implicăm alți oameni?"

FADEI NAGACEVSCHI, minisru al Justiției: "Decât să judeci ”po poniatiam” o persoană, mai bine îi dai drumul! Și în instanța de judecată să nu se întîmple că ”po ponitaiam” noi așezăm o persoană la închisoare mai bine le dăm drumul pentru că problema este în cazulrespectiv la probațiune. Nu se poate noi să judecăm reieșind din percepții! Trebuie să fie respectate drepturile fundamentale, deoarece în măsura în care noi vom promova asemenea abordări, mâine aceste instrumente represive, dictatoriale s-ar putea să se reîntoarcă împotriva oricăruia dintre noi."

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a propus un amendament care ar fi instituit mecanismul de evaluare externă a judecătorilor, promovat și de președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu.

SERGIU LITVINENCO, deputat al PAS: "Acum voi ce spuneți? - Ei! și mare treabă că oamenii au votat pentru ca să curățim sitemul justiției! Nu, hai să păstrăm sistemul actual. Nu avem nicio treabă cu ceea ce vor oamenii. Este foarte incorect! Eu vreau să vă spun că această încercare de a nu promova ceea ce așteaptă oamenii, este o încercare de uzurpare a puterii în stat."

DINU PLÂNGĂU, deputat al Platformei DA: "De ce noi, cei care suntem astăzi aici, vreo 90 de deputați care vorbesc că vor să avem un sistem judiciar care să lucreze în interesul oamenilor, nu am lua niște decizii mai radicale, dacă vreți? Pentru că nu se mai poate!"

Deputații din platforma proaspăt creată, ”Pentru Moldova”, au luat partea socialiștilor și nu au susținut inițiativa despre evaluarea externă a judecătorilor.

SERGIU SÂRBU, secretarul Platformei ”Pentru Moldova”: "Toate aceste declarații politice fastuoase nu costă doi bani. Asta deorece se dorește o încercare de resubordonare a justiției, reieșind din interesele politice. Nimeni nu dorește lucruri bune și reforme adevărate. Care evaluare externă, dragi priteni? Poate administrare externă astatului să introducem?"

Proiectul strategiei privind așa-zisa reformă a justiției a fost susținut de socialiști plus deputații Partidului Șor și transfugii care au migrat de la ”Pro Moldova” la ”Pentru Moldova”.

Opinia ta contează. Comentează!