Foamete la un azil de câini
Social 8 august 2022, 20:09 | 906

Foamete la un azil de câini din Chișinău. Cele 600 de animale supraviețuiesc de pe azi pe mâine. Proprietarii procură hrană doar din donațiile oamenilor, care sunt din ce în ce mai puține. Iar scumpirile din ultima perioadă nu le permit să cumpere aceeași cantitate de mâncare ca înainte. Mai mult, câinii au nevoie de medicamente, vaccinuri și alte servicii costisitoare.

În doar câteva zile, aceste fotografii cu câini lihniți de foame au făcut înconjurul internetului. Se întâmplă la un azil din Chișinău, care există doar din donațiile oamenilor. Când am vizitat noi locul, situația nu era deloc mai bună. Animalele se băteau pentru hrană.

Proprietarii azilului ne-au spus că au hrană doar pentru o zi.

DIANA POPA, reporter Jurnal TV: "Cei 600 de câini, care sunt aici, au nevoie zilnic de 200 de kg de hrană! Pentru mâncare se cer 150 de mii de lei, lunar. Și asta e cel puțin! Scumpirile din ultima perioadă i-au pus pe proprietarii azilului la grea încercare."

IVAN, angajat al azilului: "Astăzi avem cu ce să-i hrănim. -Iar mâine? -Pentru mâine nu. Mai avem puțină carne, crupe. O să facem terci. -Îi hrăniți de două ori pe zi? -Nu, doar o dată."

GALINA CIGHIR, fondatoarea azilului AO „AOVA”: "Anul trecut cumpăram pâine, nu era o problemă pentru noi. Acum s-a scumpit și nu ne mai permitem. Lactate nu mai procurăm. Înainte un pachet cu lapte era opt lei, iar acum e 15 lei."

Angajații încearcă să facă terci, dar este insuficient pentru a-i hrăni pe toți. Potrivit îngrijitorilor, hrana uscată pentru câini s-a scumpit cu 30 la sută la fel ca alte servicii de care au nevoie animalele, inclusiv medicamentele.

GALINA CIGHIR, fondatoarea azilului AO „AOVA”: "E foarte scump. Prețurile din clinicile veterinare ne uimesc. E mai scump decât la oameni. MUSCA Am avut cazuri când pentru tratamentul a doi câini am plătit 15 mii de lei."

Fără medicamente și anumite tratamente, mulți câini de aici pur și simplu ar muri. De exemplu, acesta, pe care îl cheamă „Sharik”. Este aici de un an, după ce a suferit un accident rutier.

IVAN, angajat al azilului: "Pe strada Sucevița a fost lovit de un automobil. Oamenii l-au adus la clinică. -L-ați tratat? -Nu putem. Are o fractură a coloanei vertebrale. Așa va rămâne toată viața."

Ca Sharik sunt și alți câini, care se înghesuie în spațiul mic al adăpostului. Consiliul Municipal Chișinău evită să aloce teren azilului, deși o decizie în acest sens există deja de doi ani.

GALINA CIGHIR, fondatoarea azilului AO „AOVA”: "Azilul nostru îndeplinea rolul unui azil municipal în toți acești ani. Avem o responsabilitate enormă. Am salvat orașul ani la rând. Sperăm să ni se ofere ajutor. Nu o să abandonăm câinii desigur, dar nici nu o să mai rezistăm mult timp. Nu îi putem lăsa, o să moară. Avem mulți câini bătrâni, care trăiesc la noi de zece ani. Fără ajutor din partea statului suntem condamnați."

Azilul Asociației Obștești „AOVA” funcționează de zece ani. În mare parte, câinii sunt aduși aici de oameni, care îi găsesc fie pe stradă, fie îi salvează după anumite accidente.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie