Maia Sandu spune că s-a așteptat că Igor Dodon va înainta rapid un candidat la funcția de premier, dar nu s-a gândit că lucrurile vor derula cu o asemenea viteză.

„Cred că această echipă a fost negociată cu cei de la PDM timp de o perioadă și acum ne va fi prezentată ca o echipă de tehnocrați, dar sunt aceiași oameni ai PDM-ului, care au fost în funcții, care au participat la abuzuri, la ilegalități”, a afirmat Maia Sandu într-o emisiune la TV8.

Ea a menționat că blocul ACUM nu și-a făcut iluzii și că a știut de la bun început că se poate pomeni în orice clipă „cu o asemenea trădare”, cu o asemenea acțiune din partea Partidului Socialiștilor și a lui Igor Dodon. „Am primit semnale cu o lună în urmă că Igor Dodon vrea să schimbe Guvernul și că îl pregătește pe Ion Chicu pentru funcția de prim-ministru. Nu am crezut atunci că se va întâmpla atât de repede. Mi-am imaginat că o să aștepte până în iarnă ca să punem la cale bugetul pe care noi l-am pregătit și care trebuie aprobat în Parlament, ca să existe siguranța că a doua tranșă din asistența macrofinanciară vine în buget”, a menționat fosta șefă a Executivului.

Lidera PAS spune că și pentru Igor Dodon numirea procurorului a fost o linie roșie, în sensul ca să nu permită blocului ACUM să propună oameni onești în această funcție pe care el nu-i controlează. În opinia ei, era clar că se va ajunge la momentul demiterii Guvernului, dar nu era clar când avea să aibă loc acest lucru.

Maia Sandu a dezmințit afirmațiile conform cărora Guvernul său ar fi văzut că nu poate obține progrese serioase împreună cu socialiștii și și-ar fi organizat premeditat demiterea. „Eu am sperat că acest Guvern o să supraviețuiască până în primăvară. Și până în primăvară noi am fi reușit să închidem toate schemele astfel încât să nu-și mai poată finanța partidele politice din scheme de corupție și asta le-ar fi tăiat aceste surse. Noi cu colegii din Guvern am convenit cu colegii din Parlament că o să insistăm și am obținut și sprijinul partenerilor internaționali pe schimbarea legilor care țin de instituțiile de reglementare”, a declarat Maia Sandu.

Referindu-se la alegerile prezidențiale de anul viitor, Maia Sandu spune că până acum nu s-a gândit, dacă candida sau nu, iar o asemenea decizie trebuie luată în echipă.

Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis pe 12 noiembrie, cu votul a 63 de deputați PSRM și PDM, după ce și-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii. Aceasta i-ar fi permis să propună candidațiila funcția de procuror general. Fostul partener de coaliție – Partidul Socialiștilor – a calificat această inițiativă ca neconstituțională și a depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Maia Sandu.