Jurnalul orei 17, 9 Iunie
Jurnalul orei 17:00 9 iunie 2022, 18:53 | 1000

Prezentat de Vasile Luchianu

Agricultorii stau fără motorină, în plină vară. Secerișul poate fi compromis, spun fermierii. ”Este un deficit de motorină, iar ANRE induce lumea în eroare”, a reacționat expertul Sergiu Tofilat la anunțul autorității de reglementare, precum că stocurile de carburanți sunt suficiente. ANRE anunță că a inițiat astăzi controale spontane la stațiile unde lipsesc unele tipuri de carburanți. La rândul său, Consiliul Concurentei a cerut de la petroliști informații despre stocurile existente.

Prețurile carburanților ating noi valori record! Motorina trece de pragul psihologic de 30 de lei pentru un litru, iar benzina sare peste 33 de lei litrul. Se întâmplă în timp ce prețul petrolului pe piața internațională se apropie din nou de vârful din luna martie, cel mai mare din ultimii 14 ani. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică ne informează că, în majoritatea statelor de pe continentul european, prețurile carburanților sunt mai mari decât în Republica Moldova.

Scumpirile se țin lanț, făcând loc sărăciei. După ce prețul gazelor naturale a crescut cu peste 30 la sută, la începutul acestei luni, ieri a fost aprobat și un nou tarif pentru curent. În creștere, desigur. „Problema nu este în prețurile mari, ci în salariile și pensiile mult prea mici”, spun oamenii.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie