Balinschi s-a prezentat la Procuratură
Justiţie 13 martie 2023, 19:52 | 317

Vicepreședintele Partidului Șor, Vitalie Balinschi, care a fugit în iulie 2022 din Republica Moldova, a revenit i s-a adus la cunoștință învinuirea în dosarul finanțării ilegale a partidului ȘOR, pe 7 martie curent. Informația a fost oferită de Procuratura Anticorupție la solicitarea postului nostru de televiziune.

Jurnal TV a obținut două fotografii, în care apare Vitalie Balinschi și care ar fi fost făcute recent în Republica Moldova, potrivit surselor noastre confidențiale.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, Vitalie Balinschi, care pe 16 iulie 2022 a fugit din Republica Moldova pentru a nu fi reținut de polițe, s-a prezentat în fața procurorilor după aproape opt luni. Chiar dacă figurează în dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor, Balinschi nu a fost reținut.

Pe 14 noiembrie 2022, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a decis plasarea lui Balinschi în arest preventiv, în lipsa acestuia, pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13. Printr-o altă decizie a aceleiași instanțe, din 15 februarie 2023, a fost admisă cererea avocatului privind înlocuirea măsurii preventive - eliberarea provizorie sub control judiciar, pe un termen de 30 de zile. Instanța l-a obligat pe învinuit să se prezente în fața procurorilor în termen de 21 de zile din momentul pronunțării încheierii.

Vitalie Balinschi are timp, până pe 16 martie curent, să studieze materialele în baza căruia este învinuit. În iulie 2022, șapte persoanele apropiate Partidului Șor implicate în distribuirea mijloacelor ilicite în favoarea formațiunii au părăsit Republica Moldova pe 16 iulie 2022. Vitalie Balinschi, Igor Himici, Nelli Parutenco, Olga Romanova, Alexandr Petrov, Serghei Racu și Tudor Balințchi ar fi plecat atunci spre Tel Aviv.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie