Image-Description
Donald Trump, vizat de impeachment. Reacția vehementă a președintelui SUA
Externe 25 septembrie 2019, 08:56 | 1190

Preşedintele SUA, Donald Trump, a reacționat vehement la anunţul lui Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, privind inițierea unei anchete ce ar putea duce în final la o procedură de impeachment (destituire), apreciind că este vorba de un act de „hărţuire prezidenţială” și de o „vânătoare de vrăjitoare”.

„O zi atât de importantă la Naţiunile Unite, atât de multă muncă şi atât de mult succes, iar democraţii a trebuit, în mod intenționat, să o compromită şi o discrediteze cu ştiri despre mizeria vânătorii de vrăjitoare. Foarte rău pentru ţara noastră. Pelosi, Nadler, Schiff şi, desigur, Maxine Waters! (politicieni democrați - n.r.) Vă vine să credeţi? Nici măcar nu au văzut vreo stenogramă. Vânătoare de vrăjitoare totală! Hărţuire prezidenţială”, a reacţionat Donald Trump pe Twitter.

Brad Parscale, directorul echipei de campanie electorală a lui Donald Trump, a catalogat drept „neinspirată” decizia lui Nancy Pelosi de a declanșa o investigație care să ducă la o punere formală sub acuzare și la declanșarea procedurii de destituire a președintelui. „Democraţii au deschis oficial drumul pentru o victorie imensă a lui Donald Trump”, a spus Parscale, citat de Mediafax.

Menționăm că lidera Partidului Democrat din Congresul SUA Nancy Pelosi a anunţat marţi prima etapă în vederea unei puneri sub acuzare oficiale a preşedintelui Donald Trump, suspectat că a solicitat omologului său ucrainean Volodimir Zelenski să ancheteze în legătură cu rivalul său democrat Joe Biden, transmite AFP.

La nivel practic, Pelosi a solicitat unui număr de 6 comisii ale camerei inferioare, care anchetează deja activităţile preşedintelui american, să se înscrie în cadrul acestei proceduri.

În mod concret, aceasta înseamnă că, dacă vor reuşi să adune suficiente capete de acuzare, aceste comisii ar putea să redacteze articolele unei puneri sub acuzare care va fi apoi supusă votului în cadrul unei şedinţe plenare.

Partidul Democrat deţine majoritatea în Camera Reprezentanţilor, iar preşedintele Trump riscă să fie pus sub acuzare, ceea ce s-a întâmplat doar în cazul a doi din predecesorii săi în istoria SUA: democraţii Andrew Johnson în 1868 şi Bill Clinton în 1998 pentru scandalul legat de stagiara de la Casa Albă Monica Lewinsky. Până acum niciun preşedinte american nu a fost destituit.

Procedura prevede ulterior un vot în Senatul controlat de republicani. Doar un vot cu majoritatea a 2/3 ar putea conduce la destituirea preşedintelui ceea ce, în stadiul actual, pare puţin probabil.

Opinia ta contează. Comentează!