Dodon: Vine recesiunea economică
Economic 7 aprilie 2020, 19:49 | 2357

Economia Republicii Moldova este în cădere, iar pandemia o va afecta în continuare. ”Poate fi o cădere și mai mare”, a declarat astăzi președintele Igor Dodon după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

IGOR DODON, președintele Republicii Moldova

Scăderea economiei afectează deja și va afecta scăderea veniturilor la bugetul de stat. Conform prognozelor Ministerului Finanțelor, care au fost astăzi prezentate, reducerea PIB-ului cu 3% este varianta optimistă și ar genera față de veniturile planificate o reducere de 7,3 miliarde de lei. Vorbesc de varianta optimistă. Poate fi o cădere a economiei și mai mare. 

Cât de rău poate fi, Dodon n-a precizat. El a spus doar că în perioada următoare, prioritățile statului vor fi achitarea pensiilor și a salariilor, mai puțin investițiile în infrastructură și economia reală. Potrivit lui Dodon, Banca Națională are suficiente rezerve valutare pentru a menține stabilitatea leului moldovenesc și a sectorului bancar. În același timp, BNM a comunicat că nu va aloca bani din rezervele sale valutare pentru a sprijini statul și cetățenii, în lupa cu pandemia COVID-19. Creditarea statului din rezervele valutare ar prejudicia considerabil obiectivul fundamental al Băncii naționale, adică asigurarea și menținerea stabilității prețurilor, afirmă conducerea BNM. 

Opinia ta contează. Comentează!