Pavel Cherdivar este de la Durlești. Nu i-a plăcut aglomerația orașului și s-a retras în unul din satele moldovenești ce riscă să dispară din cauza depopulării - la Slobodca - un sat fără școală și fără magazin.

PAVEL CHERDIVAR, originar din orașul Durlești: "Am primit o ofertă la un preț bun, un lot de pământ mare, pământ bogat și am cumpărat și pentru că este și o seră aici, care a fost lăsată vreau să continui și cu sera și cu livada. Livada acum se plantează ."

Slobodca se numără printre cele 63 de sate moldovenești aflate pe cale dispariție. În sat au mai rămas doar câteva case populate. Majoritatea au fost părăsite, se surpă sau sunt împânzite de buruieni. Mai toți localnicii rămași sunt bătrâni.

Conform statisticilor oficiale, în ultimii cinci ani, numărul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 65 și 69 de ani a crescut în Republica Moldova cu 2,7 puncte procentuale, ajungând la 28 la sută. Potrivit rapoartelor internaționale de referință, către anul 2050, peste o treime din populația Moldovei va avea vârsta de 60 de ani și mai mult. Momentan, în Moldova, sunt cel puțin 9 sate în care nu mai locuiește niciun om, iar în alte 63 numărul localnicilor abia dacă ajunge la 50 de oameni.