Transnistria, în vizorul Moscovei
Politic 17 februarie 2020, 20:21 | 1217

Regiunea transnistreană trebuie să devină stat independent, ori subiect al Federației Ruse, după exemplul Crimeei. Declarația a fost făcută de Bogdan Bezpalko, membru al Consiliului pentru relațiile interetnice de pe lângă președintele rus, Vladimir Putin. Ce reacții au urmat la Chișinău, aflați în continuare.

Agenția de presă rusă REGNUM scrie că Bogdan Bezpalko a făcut această declarație după ce jurnaliștii i-au solicitat să comenteze afirmația președintelui Igor Dodon, precum că regimul de la Tiraspol nu este recunoscut de nimeni.

DECLARAȚIA LUI BOGDAN BEZPALKO

Transnistria reprezintă un fragment al Rusiei în spațiul post-sovietic. De aceea, eu consider că nu trebuie să luăm în calcul propunerile lui Dodon sau evaluările sale emoționale cu privire la o federație sau confederație, care vor fi oricum nivelate de conducerea moldovenească. Dar trebuie să ne gândim cum să susținem Transnistria ca să devină stat suveran sau o entitate politică independentă, care va intra în viitor în componența Federației Ruse.

sursa: regnum.ru

Sursa citată mai scrie că membrul Consiliului de pe lângă președintele Federației Ruse a mai declarat că soluția optimă ar fi intrarea regiunii transnistrene în componența Rusiei, după exemplul Crimeei. Potrivit lui Bezpalko, în favoarea acestei idei ar fi faptul că regiunea transnistreană de mult timp se asociază cu Rusia și că acolo locuiesc sute de mii de cetățeni ai Federației Ruse. L-am rugat pe deputatul și expertul în problema transnistreană, Oazu Nantoi, să comenteze aceste declarații. Nantoi spune că Rusia urmărește federalizarea Republicii Moldova și nu doar.

Oazu Nantoi spune că deși în locul cuvântului ”federalizare” este folosită formula ”statutul special” pentru regiunea transnistreană, Rusia ar urmări ca Republica Moldova să devină un stat nefuncțional, iar acest model să-i fie apoi impus și Ucrainei în calitate de soluție pentru teritoriile necontrolate din Donețk și Lugansk.

De cealaltă parte, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, spune că nu s-a întâmplat nimic grav, referindu-se la declarațiile lui Bogdan Bezpalko.

Șeful Serviciului de presă al instituției prezidențiale, Carmena Lupei, nu a comentat în niciun fel situația. 

Opinia ta contează. Comentează!