Scumpirea carburanților și concesionarea Aeroportului au fost principalele subiecte de pe agenda de azi a CSS
Politic 26 februarie 2021, 19:47 | 2224

Maia Sandu este de părere că scumpirea carburanților din ultima perioadă este una concertată, iar prețurile trebuie să fie înghețate! Președintele a făcut acestă declarație după ce a prezidat ședința Consiliului Suprem de Securitate, care a durat mai bine de șase ore. În cadrul întrunirii a fost abordat și subiectul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Potrivit Maiei Sandu, dosarul concesionării aerogării va ajunge curând în instanță.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Pot doar să vă spun că Procuratura spune că este la etapa finală și sper că în scurt timp va merge în instanța de judecată pe aceast tranzacție de concesionare a Aeroportului Chișinău. Am cerut Agenției Proprietății Publice să facă o cere de urgentare a examinării acestei cauze."

Cât despre creșterea galopantă a prețurilor la carburanți.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "E clar pentru toți că, chiar și pentru cei care nu sunt specialiști, că aceasta este o acațiune concertată din partea companiilor. Vreau să menționez lipsa de acțiune din partea autorităților statului, în special în perioada februarie-iunie a anului trecut atunci când pe piața internațională prețurile au scăzut destul de mult."

Maia Sandu spune că în situația în care ANRE și Consiliul Concurenții nu-și fac bine treaba, iar petroliștii nu se opresc din scumpit preșurile la benzină și motorină, trebuie să se revină la plafonare prețurile de către stat, doar că pentru aceasta e nevoie ca să găsească 51 de deputați, care să schimbe legea. Ședința de azi a Consiliului Suprem de Securitate a fost marcată de un incident. Deputatul Platformei ”Pentru Moldova” Sergiu Sîrbu s-a plâns că nu a fost lăsat să participe la discuții. El spune că ieri a primit invitația de a participa la eveniment, dar apoi ar fi primit o altă scrisoare, în care i s-ar fi comunicat să se abțină de la prezența la această întrunire, deoarece se află ”în unele conflicte de interese”. Sârbu spune că a fost scos cu forța din clădirea Președinției de către ofițerii SPPS. El a făcut aceste declarații în cadrul unui briefing, alături de deputații Partidului Șor și traseiștii din PD, care s-au alăturat Platformei ”Pentru Moldova”.

SERGIU SÂRBU, deputat al Platformei ”Pentru Moldova”: "Asistăm astăzi la o încălcare gravă a principiului separației puterilor în stat și o tentattivă clară de subminare a autorității Parlamsntului . Alunecăm treptat în dictatură, iar acest lucru ar trebui să ne îngrijoreze. Eu, ca membru din oficiu al acestui Consiliu, ca președinte al Comisiei parlamentare Securiate Naționale, Apărare și Ordine Publică, nu am nevoie de aprobarea cuiva pentru a participa la această întrunire."

Serviciul de Protecție și Pază de Stat spune că a acționat corect, deoarece deputatul Sârbu ”nu se regăsea în lista persoanelor care aveau acces la ședința Consiliului”. Iar Maia Sandu spune că Sergiu Sârbu se află într-un conflict de interese, ținând cont de deputații, cu care s-a afiliat acesta.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Noi azi am discutat despre concesionarea Aeroportului. În situația în care Sârbu vine dintr-o grupare parlamentară, unii membri ai căreea sunt implicați direct în subiectele pe care le-am discutat noi aici, acest lucru nu înseamnă altceva decât conflict de interese și în acest caz, pornind de la interesul țării, de la interesul finalizării acestor anchete extrem de importante am considerat și consider că Sârbu nu a putut să asiste la acestă discuție."

Opinia ta contează. Comentează!