Autoritățile din Israel au fost informate că oligarhul fugar Ilan Șor a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Chișinău
Justiţie 14 iunie 2023, 20:10 | 299

Autoritățile din Israel au fost informate că oligarhul fugar Ilan Șor a fost găsit vinovat de fraudarea sistemului bancar al Republicii Moldova și a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Chișinău. În aceste condiții, autoritățile vor trimite, în curând, încheierea motivată a instanței și vor cere repetat extrădarea lui Șor. Decizia Curții de Apel este un argument care ar trebui să convingă Israelul să-l extrădeze pe fugar, susține ministrul justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției: "- Urmare acestui fapt, sperăm că vom avea cât de curând deja un răspuns. Anterior, am depus o cerere de urgentare. Acum trimitem cererea cu decizia motivată integral, ca autoritățile să se convingă și să vadă toate elementele expuse în hotărâre și să demareze examinarea și luarea unei decizii. -Credeți că este suficient pentru ca să fie extrădat? -Din punctul nostru de vedere, da. Persoana are statut de condamnat și învinuirea a fost una destul de clar formulată. Deci, este vorba de temeiul privind executarea pedepsei. Este unul dintre temeiurile pentru care poate fi solicitată extrădarea unei persoane."

Pe 14 aprilie curent, oligarhul fugar Ilan Șor a fost condamnat definitiv în dosarul „frauda bancară” la 15 ani de închisoare, cu executare într-un penitenciar de tip închis. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chișinău. Șor a calificat decizia instanței drept una ilegală, luată sub presiune și cu încălcarea prevederilor legale. Liderul Partidului Șor a fugit din Republica Moldova în iunie 2019, imediat după căderea regimului Plahotniuc.

Opinia ta contează. Comentează!