Moldovagaz a achitat gigantului rus Gazprom avansul total de 63 de milioane de dolari
Economic 20 ianuarie 2022, 19:38 | 1170

„Moldovagaz” a transferat gigantului rus „Gazprom” plata integrală pentru gazele naturale furnizate în prima jumătate a lunii ianuarie. Este vorba de 34 de milioane 375 de mii de dolari, tranșa finală din 63 de milioane de dolari, care trebuiau să fie achitate pentru perioadă respectivă.

Transferul către Gazprom a fost posibil după ce astăzi la Comisia pentru Situații Excepționale au fost votate mai multe măsuri ce au permis acumularea sumei necesare companiei Moldovagaz. Este vorba de alocarea de către Guvern a 469 de milioane de lei drept avans pentru compensațiile oferite cetățenilor pentru perioada ianuarie-martie 2022. A fost permisă amânarea plății TVA, 125 de milioane de lei, pe care Moldovagaz a datora statului. Măsurile au fost luate după ce deputații puterii au votat astăzi instituirea stării de urgență pentru următoarele 60 de zile.

MARIA PANDUC, deputat PAS: "De ce companiei MoldovaGaz nu i s-au acordat credite de către băncile comerciale. Care e cauza?"

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministrul Republicii Moldova: "Situația financiară a Societății pe Acțiuni MoldovaGaz este de așa natură că toate băncile au considerat riscurile prea mari pentru a acorda o sumă atât de mare pentru MoldovaGAZ. "

DENIS ULANOV, deputat Partidul Șor: "Înțelegem că în prezent MoldovaGaz nu are suma de bani suficientă pentru achitarea volumului gazului. Explicați vă rog ce surse de bani Guvernul va găsi pentru achitarea datoriei deja existente? "

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministrul Republicii Moldova: "Aceasta ține în primul rând de amânarea plății TVA la import pentru MoldovaGAZ. În al doilea rând asta presupune plata anticipată a compensațiilor care sunt prevăzute în buget pentru lunile ianuarie, februarie și dacă calculele vor demonstra că este nevoie și pentru martie."

IGOR CHIRIAC, deputat PAS: "Gazprom în afară de aceste scrisori prin care anunță practic în fiecare lună că o să stopeze gazul, a întreprins și alte măsuri concrete de depășire a acestei situații în care se află MoldovaGAZ, în care deține majoritatea?"

ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii: "Regretăm că acționarul majoritar a decis să acționeze așa. Este total nejustificat și dacă vreți neprietenos față de compania fiică, compania pe care o controlează în raport de 65 la sută."

VADIM FOTESCU, deputat Partidul ȘOR: "Eu am auzit că ați propus să modificați și regimul de activitate al instituțiilor de învățământ, în weekend. Ce prevede acest punct?"

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministrul Republicii Moldova: "Într-adevăr Comisia Situații Excepționale încă săptămâna trecută a venit cu o decizie să se întreprindă măsuri de eficientizare energetică în instituțiile publice. Și aici este vorba în primul rând instituțiile în care se află autoritățile de stat, știu că și în Parlament a fost redusă un pic temperatura. De exemplu, dacă în weekend, sâmbătă și duminică, nu vine nimeni în clădirea școlii atunci directorii pot lua decizia de a reduce temperatura. Sunt lucruri de bun simț."

OLEG REIDMAN, deputat BCS: "O precizare pentru reglarea temperaturii. Trebuie să cunoști fizica! Pentru ca să încălzești o încăpere, trebuie mai mult gaz decât să menții temperatura. Așa că fiți atenți cu aceste reglări în weekend și vacanțe."

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "Domnule deputat, dumneavoastră în birou aveți un calorifer, el are un robinet, iaca umblați la el și nu are nimic cu cazanul. Recomandare. Eu asta fac la mine în birou. Fizică. "

Potrivit acordului semnat cu Gazprom, Republica Moldova s-a angajat să achite până pe data 20 a fiecărei luni atât plățile pentru luna precedentă, cât și 50% din plățile pentru gazul consumat în luna curentă. În caz contrar, concernul rus poate sista livrarea gazului în 48 de ore.

Opinia ta contează. Comentează!