Cinci ani de la deflagrația de la cafeneaua „La Soacra”
Social 8 ianuarie 2021, 19:20 | 2423

Cinci ani de când corupția și indiferența au ucis patru persoane, iar nouă au fost mutilate de flăcări. Acea deflagrație a șocat Chișinăul. A lăsat în urmă copii orfani, părinți îndurerați și oameni invalizi. Deși, în primele zile totul părea clar, procesul cafenelei „La Soacra” nu s-a încheiat nici astăzi. Unii dintre cei găsiți vinovați au ieșit mai devreme din pușcărie, iar alții contestă anii de închisoare. Victimele exploziei sunt pe cont propriu - unele se tratează din împrumuturi. Jurnal TV a ținut în vizor dosarul tragediei din 9 ianuarie 2016, iar astăzi vă prezentăm lucrurile așa cum s-au întâmplat.

9 ianuarie 2016. În momentul deflagrației, care s-a produs în jurul orei 13.00, în interior se aflau angajații și mai mulți clienți.

MARIANA JOSAN, VICTIMĂ EXPLOZIA LA SOACRA: "Am intrat cat am luat cafea și m-am așezat, în spatele meu s-a auzit o buhnitură strașnică, nici nu am înțeles ce a fost, a buhnit afară și pe urmă s-a întors și i-a aprins pe toate persoanele odată. Un fum, nu înțelegeai. Dai să te scoli de pe scaun și temperatura ceea te așează înapoi, nu puteai să te miști. Ardea și se topea scurta de pe tine plus de pe pod curgea plasticul, se topea și cădea peste tine."

MARIANA MORARU, FOST LUCRĂTOR CAFEA „LA SOACRA”: "Am auzit o bubuitură, repejor am luat foc, am început a arde și nici nu am înțeles de la ce și pe urmă mi-am dat seama că de la balon. Acolo erau ceva defecte și noi nu odată am anunțat șefa că ceva miros era de la balon."

SERGIU OPREA , VIZITATOR CAFENEA LA SOACRA: "Flacăra a apărut și toți erau aruncați care pe mese, care sub mese era toți arși. Pană am ieșit, a ars și mana și capul și spatele."

IGOR STRATU, VIZITATOR CAFENEA LA SOACRA: "Eu am fost primul care am ieșit de acolo că erau nu departe de ușă, acolo era instalată ușa incorect, trebuia să o tragi ca să ieși. Din spaimă am vrut să o imping, cand am impins-o flacăra mi-a venit în față, am rămas cu mainele pe maner îmi sfîrie pielea pe față, m-am gandit că dacă raman aici, mor."

ALA OPREA, MAMA FEMEII DECEDATE: "Îi foarte dureros când copii ții ia la o vârstă așa de tânără, rămân urmași din urma lor."

Pe 17 ianuarie 2016 a murit prima victimă a incendiului de la cafeneaua ”La soacra”. La 21 ianuarie a doua victimă a decedat. Este vorba de una dintre cele 3 persoane transportate în stare gravă la Spitalul de Arși din București.

SERGIU CRIJANOVSCHI, PROCUROR CSJ: "În urma exploziei la cafeneaua la Soacra care a avut loc la 9 ianuarie 2016 acuș sunt 5 ani de zile, s-au cauzat decese la 4 persoane, 3 erau lucrătorii firmei, ulterior un vizitator la fel a primit leziuni corporale grave și a decedat. Restul 9 persoane care tot se aflau în cafenea au primit leziuni corporale de diferite rarități."

STANISLAV CIOBANU, AVOCATL VICTIMELE EXPLOZIEI LA SOACRA: "Noi vorbim dintre acele 4 persoane decedate. 3 erau mămici, o persoană însărcinată avea 23 de ani, noi vorbim de o altă doamnă care avea 25 de ani și un copil de 2 ani la întreținere și era fără soț și vorbim de o altă doamnă care avea 3 fete minore. Dintre care una a fost abuzată sexual exact la un an după explozie. Care nu a primit nici o consiliere din partea instituțiilor statului sau elementar dacă ar avea mamă să-i dea un sfat, să-i fie alături. Toate aceste femei erau unicele întreținătoare ale familiile lor. Nu s-a încasat niciun ban, iar acum in instanță, statul, începe iarăși să se spele pe mâini."

Imediat după explozie, administratorii cafenelei „La Soacra” au fost reținuți. Aceștia au fost cercetați penal pentru încălcarea regulilor de protecție și vătămare gravă din imprudență. Peste 4 luni instanța a pronunțat prima condamnare în dosarul „La Soacra”.

SERGIU CRIJANOVSCHI, PROCUROR la CSJ: "În conformitate cu art. 364 1 Iarînă Alina a fost judecată de Judecătoria Grigoriopol și la 19 mai 2016 în baza art. 183 al.2 CP a fost condamnata la 4 ani închisoare. Ulterior CA la 14 februarie 2017 a modificat pedeapsa la 3, 6 luni închisoare. Curtea Supremă de Justiție la 22 noiembrie 2016 a respins recursul lui Iarîna Alina ca inadmisibil și sentița a fost pusă în executare."

Ulterior și Andrei Iarîna, admnistratorul cafenelei La Soacra, a fost trimis după gratii.

SERGIU CRIJANOVSCHI, PROCUROR la CSJ: "Iaran Andrei a fost recunoscut culpabil și condamnat în baza art.183 al.2 și 301 a și b. CP la 6 ani de închisoare în penitenciar de tip semiînchis cu privarea de dreptul de a conduce anumite funcții pe un termen de 2 ani."

Victimele deflagrației se confruntă și astăzi cu efectele acelei tragedii.

MARIANA MORARU, FOST LUCRĂTOR CAFENEAUA „LA SOACRA”: "Mainele, capul, fața, picioarele, tot corpul Am fost într-o situație foarte gravă, nu puteam manca singură, nu am putut face baie singură, aproape un an de zile, nu am putut face nimic singură. Am fost în stare că nici nu mai voiam să trăiesc, am copii. Pe urmă mi-au luat pielea de la picior și mi-au pus la mană, ca să putem desface degetele, vreau să spun că am trecut printr-un chin că nu doresc la nimeni."

A urmat stigmatizarea pentru felul cum arată după ce a ars.

MARIANA MORARU, FOST LUCRĂTOR CAFEA „LA SOACRA”: "Lucrez ca vanzătoare și am avut de suferit că o persoană mi-a spus că eu nu doresc doamna să mă deservească, m-am simțit atunci atât de umilită, mi-a mai spus o persoană ce ai băgat mâinile în cazan?"

Mariana Moraru nu este singura victima a exploziei care a avut de suferit din cauza felului în care arată după incendiu.

MARIANA JOSAN, VICTIMĂ EXPLOZIA LA SOACRA: "Eu lucram ca bucătar și, când așezi o masă, toți se uită cum arăți și cu mâinile cum așezi și când se uită parcă le vine că nici nu le este foame de așa mâncare când văd așa mâni urâte, nu sunt așa de frumoase. Toți se uită și cum e aranjat omul."

Medicii le-au recomandat femeilor să se adreseze la un chirurg plastician pentru a le îmbunătăți aspectul fizic. Dar asta costă.

MARIANA JOSAN, VICTIMĂ EXPLOZIA LA SOACRA: "Încă nu avem bani să facem așa operație, că ea nu costă ieftin, costă scump, medicii spun că trebuie, dar costă, ei de unde așa bani, cu așa salariu nu poți să faci operație plastică."

Și Igor Stratu a avut de suferit în timpul deflagrației. Bărbatul a venit în capitală să-și perfecteze niște acte, urmând să să ajungă la muncă în Israel.

IGOR STRATU, VIZITATOR CAFENEA LA SOACRA: "Nu am putut fi angajat din motiv că manele erau traumate, am fost la medic mi-au spus că trebuie operație plastică și tratament. Eu am cheltuit bani din buzunarul meu și pană la momentul dat mâinile tot mă supără. Dacă le țin mult așa ele încep a se înnegri."

Sergiu Oprea, este o altă victimă a acelui incendiu. A suferit trei intervenţii de transplant de piele și o intervenţie de reconstrucție la cap, pentru care a împrumutat bani.

SERGIU OPREA , VIZITATOR CAFENEA LA SOACRA: "Împrumutiri, credite, împrumuturi de la neamurile noastre, prieteni, verișori."

Cinci ani durează procesul „La Soacra”. Primele pedepse pentru administratori au fost dictate în vara anului 2016. Ulterior, instanța s-a pronunțat în privința unui pompier, angajatul Primăriei și cel de la Sănătate Publică - funcționari care au emis autorizațiile de funcționare a localului fără a raporta nereguli.

SERGIU CRIJANOVSCHI, PROCUROR CSJ: "Toma Vasile, Popel Sergiu și Liudmila Boșcaneanu învinuiți în baza art. 324 al.4CP s-a eliberat de pedeapsă penală în legătură cu expirarea termenului de prescripție. Aceștia au fost recunoscuți culpabili de săvârșirea infracțiunilor art. 328 al.1 numindu-le pedeapsă după cum urmează lui Toma Vasile pedeapsă de 2 ani cu executare. Boșcăneanu Liudmila pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 2 ani. Și Popel Sergiu pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 3 ani cu executare de tip semiînchis."

STANISLAV CIOBANU, AVOCATL VICTIMELE EXPLOZIEI LA SOACRA: "Au fost condamnați ca peste 2 ani din cauza unei sesizări la CC să fie anulate sau declarate neconstituționale prevederile în care aceștia au fost condamnați, fiindcă articolul care prevedea depășirea atribuțiilor, condamnați într-o variantă calificată, cu urmări grave. Au fost 4 decese cu 9 persoane cu arsuri între 15-30 % pe întreg corpul. Adică și puterea legiuitoare iarăși a pus mâna ca să își scape funcționarii fiindcă au fost trimise la rejudecare procedura ca să le dea pană în 3 ani de închisoare."

Sergiu Popel, pe atunci șef al Departamentului Pompieri și Salvatori Centru, s-a declarat nevinovat și a contestat decizia instanței.

ANATOLIE CEACHIR, AVOCATUL LUI SERGIU POPEL: "Noi considerăm in genere că Popel urmează a fi achitat pe toate capetele - deci aici nu este subiectul în situația dată și nu au fost încălcate careva obligațiuni conform fișei de post la momentul care dumnealui activa."

Același lucru îl declară și avocatul lui Vasilii Toma fost angajat al Centrului de Sănătate Publică.

SERGIU ZAHARIA, AVOCAT VASILII TOMA: "Este nevinovat, deoarece el nu are și îndeplinește funcția din Secția ocupațioanală anume ceea ce se ocupă cu utilajul, referitor la producerea bucatelor. El cand a fost nu era butelia și îl cred și eu deoarece butelia putea oricând stăpânul să o scoată și când vine inspecția să o scoată. -A recunooscut că a luat mită de la doamna Iarana? -Nu a recunoscut, deoarece nu a luat, pentru 200 de lei, doamna în ședință nici nu a putut să spună cum ia dat."

Avocatul Liudmilei Boșcăneanu nu ne-a răspuns la telefon. Pe de altă parte, atât procurorul de caz, cat și avocatul administratorilor localului susțin că funcționarii au primit mită pentru a închide ochii la ilegalitățile comise.

ALEXANDRU ZMEU, AVOCAT SOȚII IARÎNA: "Aceasta informație a fost făcută de doamna la faza de urmărire penală și a confirmat în instanța de judecată, că a transmis sume bănești."

SERGIU CRIJANOVSCHI, PROCUROR CSJ: "Din declarațiile lui Iarana în privința coruperii lui Popil, Toma și Boșcăneanu Iarana a declarat că lu Popil i s-au dat 1000 lei. Lui Toma Vasile în perioada de la 15 ianuarie 2013 pană la 9 decembrie 2015 el a acceptat și primit de la Iarana Alina bunuri ce nu se cuvin sub formă de bani în sumă de 1000 lei și lui Boșcăneanu 200 lei."

STANISLAV CIOBANU, AVOCATL VICTIMELE EXPLOZIEI LA SOACRA: "Deci toți funcționarii publici știau despre acestea și au fost mituiți nu odata, nu de 2 ori dar de cateva ori, deci ei veneau sistematic de fiecare dată cand trebuiau eliberate acele acte permisive se prezentau la sediul companiei și fără a face controale de rutină își încasau banii. Domnul de pompieri a luat 1000 lei, ceilalți au luat 200 lei în diferite rate cate 600-800 lei. Propriu-zis moartea a 4 oameni și alți 9 cu arsuri au costat undeva 3 mii de lei."

Avocatul Anatolie Ceachir neagă învinuirile aduse clientului său și afirmă că toată răspunderea pentru deflagrație o poartă administratorii localului.

ANATOLIE CEACHIR, AVOCATUL LUI SERGIU POPEL: "De instalarea de gaz nu răspunde pompierul în situația dată, dumneaei a obținut autorizație pană a intrat Popel în funcția dată. Responsabilitatea este a proprietarului toate normele indică la aceasta a proprietarul acestei cafeneli. Ce ține de verificarea condițiilor acesteia este alt serviciu public al primăriei noi am dovedit acest lucru prin diferite dispoziții care au fost întreprinse în perioada aceasta."

Ala Oprea din Antoneşti, Ştefan-Vodă, şi-au pierdut fiica în acea deflagraţie. Aceasta a lăsat în urmă un copil de aproape 3 ani.

ALA OPREA , MAMA FEMEII DECEDATE: "De pe data de 3 ianuarie așa și nu am mai văzut-o. Am vrut să o văd măcar cum arată, dar nu mi s-a permis , au spus să o ținem minte cum era. Au dus-o la Romania și peste 10 zile a decedat. Parcă nici nu îmi vine a crede că nu mai este, dacă nici nu am vazut-o cum arăta măcar. Sicriul acoperit, nepoțelul nici nu l-am ținut acasă să vadă."

Băiatul a aflat că mama lui a murit abia peste 4 luni, la cimitir.

MARIANA MORARU, FOST LUCRĂTOR CAFEA „LA SOACRA”: "Cand ne-am dus la sfintele Paști la cimitir atunci i-am spus că mama ta este aici, ea pe tine te susține, te vede. Și într-adevăr nu a avut ochi să mă vadă în momentul cela, a început să plangă că eu îl mint, nu trebuie să îmi spuneți povești de acestea, chiar așa mic cum era."

Acum, femeia mai are o problemă - actele băiatului. Nu le poate perfecta, deoarece tatăl acestuia refuză să ia legătura cu ei. Așa că s-a pomenit într-un alt litigiu.

MARIANA MORARU, FOST LUCRĂTOR CAFEA „LA SOACRA”: "Am numai tutela și primește pensie alimentară că nu are mamă pe atunci primea 400 și sa ridicat la 1000 lei . Da cu 1000 lei un copil de clasa 2. Chiar mă miră ce fel de lege este în țara asta, nimeni nu lămurește normal și nimeni nu ajută un om care și-a pierdut sufletele."

Urmare a exploziei, cinci persoane au obținut grad de invaliditate. Victimele s-au adresat în instanță pentru a li se achita prejudicii. Încă speră să li se facă dreptate.

SERGIU OPREA , VIZITATOR CAFENEA LA SOACRA: "Foarte greu merg judecățile la noi avem citație, venim de la Ștefan Vodă și ajugem la judecată și ni se spune că sa amanat. Este neglijența lor, merge greu, nu este nici un rezultat, ei fac pentru dânșii ca să le fie lor convenabil pentru a ieși din situație. Dar pentru noi nu se gândește nici un %."

MARIANA JOSAN, VICTIMĂ EXPLOZIA LA SOACRA: "Tragem nădejde că măcar la 5 ani să se facă ceva, noi am hotărat să nu mergem deodată pe civil, mai intai pe toate persoanele să le închidă șă le dea termen ca să nu facem o cașă mai mare și sa primit că parcă gată pe danșii i-au închis deamu le-o dat drumul din închisoare. 5 ani au trecut și noi am rămas cu nimic."

IGOR STRATU, VIZITATOR CAFENEA LA SOACRA: "Nu s-a rezolvat nimic, nimic nu s-a rezolvat, cu hoția asta din Moldova nu s-a rezolvat nimic. Amăgeli doar vorbe și fapte nimic. Ne poartă pe drumuri și fără nici un tolc."

STANISLAV CIOBANU, AVOCATL VICTIMELE EXPLOZIEI LA SOACRA: "Inclusiv și la recomandările mele ca avocat victimele care au avut de suferit au renunțat iarăși ei la drepturile lor de a fi desbăgubiți ca să nu tergiversăm procesul, ca să fie trași la răspundere, pentru că era necesar de a face expertize psihiatrice, psihologice multe alte proceduri care puteau să îngreuneze și să tergiverseze ani de zile acest proces. Noi iarăși am făcut un pas în spate, înțelegand importanța procesului și tot în detrimentul nostru am lăsat justiția să își facă dreptate. Sunt 5 ani dosarul trenează la CSJ de un an și cateva luni."

Avocatul administratorilor localului La Soacra afirmă că soții Iarana nu au posibilitate să ajute oamenii.

ALEXANDRU ZMEU, AVOCAT SOȚII IARÎNA: "Danșii au dorit dar tot bugetul familiar a fost investit în cafenea și chiar îmi este milă și de clienții mei și de oameni, asta e situația. Și chiar nu am invidiat poziția judecătorilor care, de asemenea, au văzut disconfortul acesta, aceasta a fost cred că o tragedie națională."

Iar ceilalți 3 funcționari publici condamnați în proces refuză să achite despăgubiri.

SERGIU ZAHARIA, AVOCAT VASILII TOMA: "Legea spune că în cazul cand persoana este recunoscută vinovată atunci deja îl impune să întoarcă pană la moment nu există o hotarare sau o decizie executorie este definitivă dar nu irevocabilă și așteptăm să vedem ce se va înampla la CSJ. Dumnealui se consideră nevinovat și cum poate să întoarcă ceva, el spune că nu are nici o atribuție cu ceea ce s-a întamplat."

Următoarea ședință de judecată va avea loc pe 24 februarie 2021 la Curtea Supremă de Justiție. Judecătorii vor decide dacă mențin sau nu decizia Curții de Apel prin care funcționarii au fost condamnați sau vor trimite dosarul la rejudecare. La 5 ani de la tragedie, în Moldova funcționează în continuare localuri și chiar instituții care folosesc butelii de gaz, iar oamenii legii nu mai pot efectua controale inopinate la agenții economic, așa că suntem pe cont propriu.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie