Salariul minim, stabilit în prezent la nivelul de 1000 de lei, este neconstituțional
Economic 17 iunie 2022, 19:31 | 1429

Salariul minim, stabilit acum la 1000 de lei, este neconstituțional, deoarece este mai mic decât minimul de existență. Așa a stabilit Curtea Constituțională. Potrivit calculelor Biroului Național de Statistică, la finale anului trecut, minimul de existență în Moldova era de 2344 de lei. Guvernul pregătește o hotărâre care va reglementa că salariul minim atât în sectorul bugetar, cât și în cel real, nu va putea fi mai mic de 3500 de lei.

Articolul 47 din Legea Supremă menționează că ”statul este obligat să ia măsuri pentru ca orice om să aibă un nivel de trai decent, care să-i asigure sănătatea şi bunăstarea lui şi familiei lui, incluzând hrana, îmbrăcămintea, locuința, îngrijirea medicală şi serviciile sociale necesare”. Totuși, Constituția lasă la discreția autorităților să decidă cu privire la măsurile ce trebuie adoptate în vederea realizării unui nivel de trai decent.

HOTĂRÂREA CURȚII CONSTITUȚIONALE: "Ca valoare constituțională, demnitatea umană nu se limitează la necesitățile de supraviețuire. Dimpotrivă, aceasta include și necesitățile sociale ale persoanelor apte de muncă. Astfel, cel de-al doilea aspect al demnității umane presupune că la stabilirea salariului minim autoritățile să aibă în vedere și necesitățile sociale și culturale ale persoanelor apte de muncă."

Curtea Constituțională a menționat că nu poate substitui Parlamentul și Guvernul la stabilirea cuantumului salariului minim pe țară. Din acest motiv, a decis să amâne efectele prezentei hotărâri până în data de 1 august 2022. În cazul în care Guvernul nu va stabili cuantumul salariului minim pe ţară în conformitate cu raționamentele expuse în Hotărârea Curții până la acea dată, cuantumul salariului minim va fi similar cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real, adică de 3500 de lei. Cel care a sesizat Curtea în legătură cu acest subiect, deputatul Dan Perciun, ne-a spus că Guvernul a elaborat deja un proiect care este acum supus dezbaterilor.

DAN PERCIUN, deputat PAS: "- Probabil Guvernul o să adopte o Hotărâre prin care o să unifice cuantumurile din diferite sectoare. O să fie mai clar și mai predictibil. Va fi un singur indicator pe întreaga țară și el va fi setat, pentru început, la 3500 de lei, urmând să crească de la 1 ianuarie 2023. Aceasta ar fi așteptarea mea rezonabilă că așa se vor întâmpla lucrurile. - Și ritmul de creștere cam care ar trebui să fie? - Ritmul de creștere. E o discuție bună, dar ar trebui să fie cel puțin în rând cu inflația."

De la începutul anului, alocările financiare pentru creșterea salariului minim la 3500 de lei au costat bugetul de stat aproximativ 80 de milioane de lei.

Opinia ta contează. Comentează!