Spitalul Raional Ocnița a primit 50 de doze de vaccin pentru imunizarea medicilor și lucrătorilor medicali
Social 4 martie 2021, 15:40 | 1650

În fiecare oră, un moldovean este răpus de COVID, iar cei mai vulnerabili sunt medicii și lucrătorii medicali din prima linie. Soluția este vaccinarea, doar că, deocamdată, avem puține vaccinuri. Doze de AstraZeneca, din donația românească, au fost repartizate deja în toate spitalele din țară. Primii sunt imunizați specialiștii din secțiile cu profil COVID și cei din terapie intensivă. Mai multe localități din raionul Ocnița se află, de câteva zile, sub incidența codului roșu de COVID. Colegul nostru Adrian Prodan a mers la spitalul Ocnița să vadă cum are loc procesul de vaccinare. Detalii vedeți în reportaj.

OLGA ȘTIRBU, asistentă medicală la Spitalul Raional din Ocnița: "Aici noi păstrăm dozele de vaccin la o temperatură anumită, de la 2 grade până la 8 grade. Aici sunt ele. Zilnic, folosim zece doze. După ce le luăm din frigider, le punem aici. După ce le folsim, luăm altele. Un flacon conține 10 doze. Dacă nu le folosim pe toate, înseamnă că le-am irosit."

NATALIA VÂDÂȘ, asistentă medicală la Spitalul Raional din Ocnița: "Ne-am cam făcut griji, dar am așteptat 15 minute să vedem dacă totul este bine. Primul pacient l-am pus pe pe pat, am văzut că se simte bine, după care am luat altul."

LUDMILA CHILAT, medic dermatovenerolog la Spitalul Raional Ocnița: "Până la vaccinare vine pacinetul, întrebăm ce acuze are, măsurăm temperatura. Dacă are febră nu se vaccinează. Dacă este alergic. În primul rând să nu fie alergic. Pacientul semnează și dă acordul la vaccinare."

În prima zi de imunizare, la Spitalul din Ocnița au fost vaccinați 10 lucrători medicali.

RODICA ANDREEVA, asistentă medicală la Spitalul Raional Ocnița: "Am primit vaccinul, pentru că văd care este situația cum. Sunt foarte mulți bolnavi și sunt asistent medical. Altă soluție nu văd decât să ne vaccinăm. Asta este o speranță pentru toată țara. Dacă ne vaccinăm, ne protejăm."

LUDMILA MUDRIC, asistentă medicală la Spitalul Raional Ocnița: "Ce m-a motivat? Am fost bolnavă de COVID și, totuși, am reușit să mă protejez mai departe, să-mi apăr rudele, pacienții, să ne apărăm de năpasta care a dat peste noi."

În faza inițială, spitalul a primit 50 de doze de vaccin.

DAMIAN GUȚU, directorul Spitalului Raional Ocnița: "Primele au fost vaccinate persoanele din Secția COVID, cea de Terapie Intensivă și Secția Internare. A doua doză este preconizată peste 28 - 36 de zile...Sunt rezerve și în rândul lucrătorilor medicali, care nu înțeleg de ce trebuie să se vaccineze sau au frică."

Pe zi ce trece, situația epidemiologică în raion se agravează. 11 localități se află deja sub incidența codului roșu și au fost plasate în carantină până pe 15 martie, iar în spital numărul pacienților cu COVID a ajuns la aproximativ o sută.

DAMIAN GUȚU, directorul Spitalului Raional Ocnița: "Acum avem 80 de paturi, dar am mai amenajat alte 20 de paturi în alte secții, care au fost reprofilate, pentru că, după cum cunoașteți, în raionul Ocnița a crescut numărul de cazuri de COVID. La așa număr mare de pacienți ne-ar mai trebui niște aparate de oxigen. La ziua de astăzi, spitalul are nevoie de personal medical. Sunt epuizate puterile la lucrătorii medicali. Medici, în genere suntem puțini."

VALERIU CHILAT, medic radiolog - imagist la Spitalul Raional Ocnița: "Norma este de 38 de bolnavi. Luni am ajuns la 77, ieri am avut 67. Este foarte greu de lucrat, dar bine că avem toate cele necesare, măști, halate, dezinfectant, combinizoane. Dacă mai lăsăm și noi mâinile în jos, atunci va fi un dezastru total."

LUDMILA MUDRIC, asistentă medicală la Spitalul Raional Ocnița: "Este foarte greu de lucrat. Este strașnic. Este o boală care ne atacă pe toți. Din spuse este altceva, dar când vezi pacientul și nu poți să îi acorzi ajutor, este greu."

De la începutul pandemiei, în raionul Ocnița, s-au infectat cu COVID aproximativ 1700 de persoane, dintre care 64 au murit.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie