Sănătatea sătenilor, în grija unei femei
Social 29 mai 2020, 22:05 | 3452

Unde îi este casa, acolo e și locul de muncă. Termină de muls vaca și alte treburi de prin gospodărie, apoi merge la pacienți, la câțiva metri distanță. Asistenta medicală Zinaida Chiriac din satul Bursuc, raionul Florești, primește bolnavii într-o anexă construită deasupra garajului său, unde a amenajat un Oficiu de Sănătate. L-a ridicat pentru cei aproape 400 de săteni, care și așa au parte de puține în acest sat, povestește femeia.

Suntem în gospodăria soților Chiriac. Aici își încep ziua.

Când toți sunt hrăniți și sătui, își vede mai departe de treabă. Pleacă la muncă.

Zinaida Chiriac este asistentă medicală în Oficiul de Sănătate construit de familie.

Soțul, alături de care este de 35 de ani, o susține în toate.

Așa s-a întâmplat și cu o naștere, acum, pe timp de pandemie.

În satul Bursuc, doar Zinaida Chiriac are studii în medicină. Mai întâi a fost asistentă în Chișinău, iar mai apoi - în Tiraspol. Până în 1992.

Soțul a refuzat atunci să lupte și din această cauză și-a pierdut locul de muncă.

Astfel, soții, împreună cu fiul lor, s-au refugiat la Bursuc, baștina Zinaidei Chiriac. Au urmat ani grei, în care au încercat să se pună pe picioare. Așa s-a întâmplat că, acum 20 de ani, satul rămânea fără asistenta medicală, care plecase în străinătate. A fost înlocuită de altă specialistă, iar mai apoi de Zinaida Chiriac.

Oficiul de Sănătate al satului Bursuc a avut mai multe sedii, printre care și o casă, care a luat foc. Într-un final, familia Chiriac a hotărât să-l amenajeze deasupra propriului garaj. Statul îi dă doar 1.700 de lei pe un an pentru că închiriază un spațiu de la Zinaida Chiriac, dar femeia nu se plânge.

Cei aproximativ 400 de săteni nu au nici grădiniță, nici școală. Și deplasarea în alte localități se face greu.

Totuși, o dată pe săptămână, în Bursuc ajunge un medic de familie din satul vecin, Japca. În celelalte zile, la datorie este Zinaida sau Zâna, cum i se mai spune în sat. Știind că este acasă, consătenii vin la poarta ei și o sună, chiar și în afara orelor de muncă, povestește femeia.

Femeia oricum îi primește pe toți.

Se întâmplă și acum, în concediul din luna mai, pe care femeia și l-a luat pentru a putea merge în piață să vândă răsadul crecut în cele câteva sere din curte.

Marea dorință și speranță a asistentei medicale este ca în satul Bursuc să fie construit un Oficiu de Sănătate.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie