Image-Description
LIVE | Alexandru Slusari: „Cât timp noi curățăm cu lingura, acest butoi de rahat, cineva a înțeles slăbiciunea noastră” (UPDATE)
Politic 12 noiembrie 2019, 12:54 | 11687

UPDATE: 12.22 Reprezentanții blocului ACUM acuză PSMR că apără interesele președintelui Igor Dodon, lider informal al PSRM, interesat de al doilea mandat la alegerile de anul viitor, răsturnând Guvernul Maiei Sandu. „Cât timp noi curățam, cu lingura, acest butoi de rahat, cineva a înțeles slăbiciunea noastră. Am atins linia roșie, la o funcție cheie în stat, funcție prin care Plahotniuc a început capturarea statului, iată de ce Guvernul și-a asumat această răspundere”, spune vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari.

„Domnule Filip, căpitanul vostru a fugit, cu banii și v-a lăsat cu ochii în soare. Căpitanul nostru a rămas alături de noi, să muncim împreună. Așa că mai aveți o șansă!”, spune președintele fracțiunii PAS, Igor Grosu.

UPDATE: 12.05 PDM va vota pentru demiterea Guvernului Maia Sandu, a anunțat de la tribuna Parlamentului șeful formațiunii Pavel Filip. El a acuzat Cabinetul de Miniștri că a anulat inițiativele fostului său Guvern și că ar fi provocat singur criza politică de la Chișinău. De asemenea, Pavel Filip a întrebat de ce blocul ACUM nu a acceptat discuțiile cu privire la alianțe la nivel local cu PDM.

Pe de altă parte, deputații Paridului Șor au anunțat că se vor abține de la vot.

UPDATE: 11.31 Sesiunea de întrebări la adresa Guvernului, în ședința Parlamentului care dezbate moțiunea de cenzură a PSRM împotriva Guvernului, a luat sfârșit. În cadrul acesteia, ministra Finanțelor, Natalia Gavrilița, a accentuat că accesarea fondurilor pentru creșterea de salarii din Bugetul 2020 va depinde de agenda de reforme a Guvernului, iar o eventuală schimbare de Guvern va presupune modificarea acestui proiect.

„Ca să realizăm creșterile de salarii, avem nevoie de surse de finanțare. Intenționam să luăm un împrumut din partea României de 100 de mil. de euro, din partea UE - 30 de milioane de euro și de la Banca Mondială - 50 de milioane de euro”, a spus Gavrilița.

„Dacă reforma justiției nu continuă, aceste finanțări externe nu vor veni”, a subliniat Maia Sandu.

UPDATE 10:39 Reforma justiției este piatra de temelie a programului pe care îl are Guvernul ACUM, declară premierul Maia Sandu de la tribuna Parlamentului, încadrul dezbaterilor pe marginea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului pe care îl conduce.

„Credeți că cei care v-au ales vor să faceți alianță cu PD și să dați jos acest Guvern? Oamenii sunt obosiți de alegeri și haos. Noi cei din ACUM nu ne temem de justiția adevărată. Ați văzut cine suntem, nu avem palate și mașini de lux. Justiția acaparată înseamnă protecție pentru hoți și nedreptate pentru oameni. Justiția lui Plahotniuc a mai avut o practică - suspendarea președintelui Dodon pe 5 minute. Nu țin minte de câte ori. Domnule Bolea, țineți minte? Nu înțeleg de ce a fost tăcut. În aceste 5 luni a vorbit mai mult despre Plahotniuc decât în ceilalți ani. Toți cunosc această armă și au trăit cu frică”, a spus Maia Sandu.

„Ați picat testul când ați reușit să găsiți scenarii alternative acestui Guvern. Ce vă doriți: o justiție în care hoții stau la închisoare sau o justiție în care hoții de miliarde rămân nepedepsiți? Este o moțiune de cenzură care a apărut de frica unui procuroru general independent. Azi sunteți liberi. Nimeni nu stă cu dosare penale împotriva Dvs. Votul de azi înseamnă un vot contra Bugetului Solidarității, împotriva suportului bugetar din partea UE, împotriva angajamentelor anticorupție. Veți da oamenilor socoteală pentru votul de azi. Sper să puteți privi în ochi oamenii care așteaptă o viață mai bună, nu alegeri anticipate sau un Guvern minoritar”, a conchis Maia Sandu.

„După luni de muncă, încep să se vadă rezultatele. Asta vă sperie. Ați fi preferat un Guvern docil”, s-a adresat Maia Sandu deputaților. „În doar cinci luni, peste 2 miliarde de lei au fost acordate de partenerii internaționali, cu încredere, că Guvernul îi va administra corect”, a mai spus prim-ministra.

Parlamentul s-a convocat astăzi, 12 noiembrie, în ședință plenară pentru a examina moțiunea de cenzură depusă de PSRM ca urmare a angajării răspunderii Guvernului pentru modificarea Legii procuraturii. Acestea i-ar permite premierului Maia Sandu să selecteze candidații pentru funcția de procuror general, pe care îi va propune Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Concomitent, în fața Parlamentului se desfășoară o manifestație în sprijinul Guvernului Maia Sandu.

Decizia a fost luată de Guvern ca urmare a anulării concursului de preselecție a candidaților la funcția de procuror general, anunțată săptămâna trecută de ministrul Justiției, Olesea Stamate. Ea a motivat decizia prin faptul că rezultatele concursului ar fi fost viciate de unul dintre membrii comisiei, care a apreciat disproprționat candidații.

Decizia de asumare a răspunderii asupra Legii procuraturii a provocat o criză politică, iar unul dintre partidele constituante ale coaliției de guvernare - PSRM - a depus o moțiune de cenzură.

Reprezentanți ai Blocului ACUM și PSRM spun că, de ieri și până în această dimineață, nu au avut discuții în vederea apropierii pozițiilor.

Solicitat de IPN, deputatul Sergiu Litvinenco, fracțiunea PAS, Blocul ACUM, a spus că personal nu a participat la niciun fel de discuții și, din câte cunoaște, nici colegii său nu au participat. ACUM nu a discutat nici cu PDM, precizează parlamentarul.

Și Vasile Bolea, deputat PSRM, a negat că ar fi avut loc discuții pe subiectul moțiunii.

Opinia ta contează. Comentează!