Vladislav Clima a fost ales președinte al Curții de Apel Chișinău
Justiţie 29 iulie 2020, 02:44 | 2798

Vladislav Clima a fost ales noul președinte al Curții de Apel Chișinău. Decizia a fost luată de membrii Consiliului Superior al Magistraturii. Candidatura acestuia urmează să fie propusp spre numire către președintele Republicii Moldova.

Nadejda Toma și Tamara Chișca-Doneva au fost desemnate câștigătoare ale concursului pentru funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiţie. Prima va fi și șef al Colegiului Penal, iar a doua - al celui Civil. Candidaturile urmează să fie propuse Parlamentului pentru votare și numirea în funcții. Victor Olărescu a fost promovat de CSM la funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Hîncești, iar Petru Triboi - la funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Ungheni. La ședința de astăzi a Consiliului Superior al Magistraturii urma să fie luată o hotărâre în privința noului președinte al CSM, dar subiectul a fost exclus de pe ordinea de zi. Cât despre concursurile pentru fotoliile de președinte al Curții Supreme de Justiție, vicepreședinte al Colegiului Civil, Comercial și de Contencios Administrativ al CSJ, președinte al Curții de Apel Comrat, vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, acestea au eșuat și vor fi repetate. 

Vladislav Clima a fost promovat la Curtea de Apel Chișinău la sfârșitul anului 2016. Anterior a exercitat funcția de vicepreședinte al fostei Judecătorii a sectorului Ciocana. Este cunoscut pentru faptul că a intrat în atenția fostei Comisii Naționale de Integritate pentru că nu și-a declarat toată averea, pe care o deține. Totuși, procedura a fost clasată. El este fiul fostului magistrat al Curții Supreme de Justiție, Nicolae Clima. În ultimii ani, Vladislav Clima s-a remarcat prin sentințe la mai multe dosare controversate. Magistratul este șeful completului de judecată care în 2018 a menținut decizia primei instanțe de anulare a alegerilor primarului municipiului Chișinău. Anterior, a dispus atribuirea unui teren de peste un hectar de la Moldexpo pentru compania Finpar Invest, al cărei beneficiar era Vladimir Plahotniuc și unde se află sediul Holdingul media deținut de fostul lider PD. Decizia a fost anulată ulterior de Curtea Supremă de Justiție. De asemenea, Clima a anulat hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii privind suspendarea din funcție a judecătorului Oleg Sternioală, care ulterior a fost casată de Curtea Supremă de Justiție. În declarația de avere și interese pentru anul 2019, Vladislav Clima indică o casă de o jumătate de milion de lei, trei apartamente, unul dintre care, de aproape 200 de metri pătrați, a fost achiziționat în 2019, și un garaj. Vladislav Clima are un Land Rover Discovery Sport, din 2015, achiziționat în 2016 cu 38 de mii de euro, și un Volkswagen Passat Comfortline, fabricat și cumpărat în 2017 cu 20 de mii de euro. În 2019, magistratul a obținut aproape 300 de mii de lei de la locul de muncă de bază, aproape 42 de mii - dintr-un salariu la USM și alte peste 38 de mii - de la Institutul Național al Justiției. Tot în 2019, Vladislav Clima susține că a primit o donație de 30 mii de dolari de la tatăl său, Nicolae Clima, fost judecător la CSJ, actualul șef al Inspecției Judiciare de la CSM și fratele său, Igor Clima. Banii ar fi fost donați pentru studiile fiului judecătorului, Vlad-Tudor Clima. 

Opinia ta contează. Comentează!