CC a anulat hotărârile Parlamentului privind revocarea Domnicăi Manole și numirea lui Boris Lupașcu
Justiţie 27 aprilie 2021, 19:39 | 1290

Curtea Constituțională a declarat astăzi drept neconstituționale deciziile majorității parlamentare, prin care Domnica Manole a fost revocată din funcția de judecător al Înaltei Curți, iar Boris Lupașcu a fost numit în locul ei.

Ședința Înaltei Curți privind examinarea constituționalității celor două hotărâri ale Parlamentului, adoptate vineri de către deputații coaliției PSRM-Șor, a început de dimineață, la ora 9. După o rundă de dezbateri între autorii sesizării, Sergiu Litvinenco și Dinu Plângău, și reprezentantul forului legislativ, Lilian Enciu, judecătorii Curții s-au retras în camera de deliberări. Peste aproximativ jumătate de oră, aceștia au decis unanim că revocarea Domnicăi Manoli și numirea lui Boris Lupașcu de către Parlament sunt neconstituționale. Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și a intrat imediat în vigoare.

Ședința Curții Constituționale a fost marcată de un duel verbal între reprezentantul Parlamentului, Lilian Enciu, și președintele Înaltei Curți, Domnica Manole. În argumentarea poziției sale că hotărârile de vineri ale majorității PSRM-Șor sunt legale, Enciu a declarat că integritatea Domnicăi Manole ar fi una îndoielnică, odată ce candidatura ei pentru funcția de judecător a fost respinsă la concursul organizat de Guvern, în august 2019.

LILIAN ENCIU, reprezentantul Parlamentului și DOMNICA MANOLE, președintele Curții Constituționale: "- Or, prin acel document de refuz a fost constat faptul necorespunderii elementului de integritate. Altfel spus, buna reputație profesională. Este evident că sarcina a fost a Parlamentului. - Domnule Enciu, eu am să vă rog, am să solicit să nu faceți defăimarea mea în ședință publică! Referiți-vă, vă rog, la temeiurile de drept, care au stat la baza adoptării hotărârii Parlamentului! Sunteți jurist și trebuie să sesizați responsabilitatea dumneavoastră atunci când faceți acuzații vădit nefondate."

După apelul la responsabilitate, au urmat întrebările către reprezentantul Parlamentului.

SERGEI ȚURCAN, judecător al Curții Constituționale și LILIAN ENCIU, reprezentantul Parlamentului: "- Articolul 136, alineat 1 menționează că judecătorii sunt desemnați pentru un mandat e șase ani. Din momentul ce a depus jurământul, în viziunea Dumneavoastră, care acte normative oferă posibilitatea autorităților care au desemnat (Parlamentului) să retragă acest mandat constituțional? - Răspunsul la această întrebare rezidă apriori din hotărârea recentă a Parlamentului cu referire la caracterul captiv al Curții Constituționale."

SERGIU LITVINENCO, deputat al PAS și LILIAN ENCIU, reprezentantul Parlamentului: "- Ați văzut punctul de vedere al președintelui Comisiei de la Veneția? - Da. - Și considerați că dumnealui nu face distincție între raporturile de drept administrativ și raporturile de drept constituțional? - În calitatea de reprezentant al Parlamentului pot să afirm doar că Parlamentul nu interpretează și nu dă calificative aprecierilor Comisiei Europene pentru democrație și nici aprecierilor făcute de președintele acesteia. - Nu mai am întrebări."

După jumătate de oră de deliberări, plenul Curții Constituționale a anulat hotărârile de vineri ale Parlamentului, care urmăreau schimbarea componenței Înaltei Curți.

DOMNICA MANOLE, președintele Curții Constituționale: "Se declară neconstituționale Hotărârea Parlamentului numărul 73 din 23 aprilie 2021 privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului din 16 august 2019."

Precizăm că sesizările privind controlul constituționalității hotărârilor adoptate vineri de Parlament au fost depuse la Înalta Curte de către deputații Sergiu Litvinenco și Dinu Plângău. Asta după ce deputații PSRM-Șor au votat un proiect, prin care Parlamentul a tras concluzia că numirea Domnicăi Manole, în avara anului 2019, în funcția de judecător al Curții Constituționale s-ar fi făcut cu abateri de la lege. În decurs de două ore, majoritatea parlamentară i-a și găsit înlocuitor Domnicăi Manole. Întreaga procedură legislativă a fost dur criticată de către experții constituționali, dar și de către partenerii externi ai Republicii Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!