Cinci judecători, candidați pentru Consiliul Superior al Magistraturii, nu au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting
Justiţie 4 ianuarie 2023, 19:39 | 691

Cinci judecători, candidați pentru funcții în Consiliul Superior al Magistraturii, nu au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting. Potrivit comisiei, ”candidații nu corespund criteriilor de integritate”.

Deciziile îi vizează pe magistrații Iurie Bejenaru și Anatolie Țurcan, de la Curtea Supremă de Justiție, Vitalie Stratan, de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, Angela Bostan, de la Curtea de Apel Chișinău și Vladislav Holban, de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru.

Membrii Comisiei și-au argumentat deciziile de nepromovare a evaluării prin constatarea unor dubii serioase cu privire la respectarea de către candidați a principiilor de integritate etică și financiară. Comisia a avut o poziție comună referitoare la patru judecători din cei cinci, și a votat în unanimitate. În cazul judecătoarei Angela Bostan, un membru al Comisiei a formulat o opinie separată, care a fost anexată la decizie.

Până în prezent, Comisia Pre-Vetting a emis decizii în privința a 13 candidați pentru funcții în CSM, din rândul judecătorilor, din cei 28 rămași în concurs. În consecință, trei magistrați au promovat evaluarea Comisiei sub aspectul integrității, iar zece au fost descalificați prin nepromovarea evaluării și nu mai pot participa la concurs.

Opinia ta contează. Comentează!