Pe timpul pandemiei medicilor le-au fost încălcate drepturile salariale, precum și dreptul de a fi protejați la locul de muncă
Social 27 ianuarie 2021, 20:09 | 1572

Pandemia a scos la iveală probleme sensibile ale diferitor sisteme naționale. Cele mai grave încălcări ale drepturilor omului în contextul pandemiei au fost incluse într-un raport realizat de Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova. Este vorba de încălcarea dreptului la sănătate, asigurarea medicală și discriminarea pe criteriul statutului social.

La începutul pandemiei, după declararea stării de urgență, amenzile aplicate de autorități pentru încălcarea restricțiilor erau foarte dure și aplicate disproporționat, fapt ce reprezintă o încălcare, în opinia experților. Este vorba de amenzile inițiale care depășeau 22 mii de lei pentru persoanele fizice.

VANU JEREGHI, director Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova: "Am văzut în presă mai multe cazuri când pensionarilor le-au fost aplicate mai multe amenzi pentru faptul că au ieșit la magazin să-și procure produse alimentare. Noi considerăm că astea sunt cazuri extrem de grave și necorelate la situație, pentru că statul nu a oferit ajutor acestor oameni care erau în carantină sau erau obligați să păstreze izolarea, iar cineva să le aducă produse alimentare sau medicamente."

În cele din urmă, datorită intervenției Curții Constituționale, amenzile au fost micșorate. O altă constatare a experților se referă la discriminarea pe criteriul statutului social - exemplul invocat în acest sens fiind redeschiderea grădinițelor private înaintea celor de stat. Încălcări deosebit de grave ale drepturilor omului s-au înregistrat și în rândul personalului medical. Acestea vizează nerespectarea drepturilor salariale, precum și dreptul medicilor de a fi protejați la locul de muncă.

ALEXANDRU CEBANAȘ, avocat Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova: "Persoanele care erau în grupul de risc, erau impuse să lucreze în prima linie. Care refuzau să lucreze în prima linie, erau impuși să scrie cerere de demisie, fiind chiar concediate persoanele care refuzau să își pună, practic viața în pericol, motivându-se de către administratorii acestor instituții că nu au alte soluții și nu au cadre medicale."

Sistemul medical se confruntă cu o dublă criză. Pe de o parte - lipsa personalului medical, iar pe de altă parte - calificarea personalului medical antrenat în lupta contra COVID.

SVETLANA DOLTU, consultant Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova: "Cu regret, noi am identificat problema lipsei cunoștințelor și abilităților elementare de purtare corectă a măștii, anume și la acest tip de personal, care se află în contact apropiat cu rezidenți, fapt ce s-a soldat cu prezența cazurilor de COVID."

Drepturile omului au fost încălcate în perioada pandemiei și în spitalele de psihiatrie, dar și în izolatoarele de detenție preventivă.

RODICA RUSU GRAMMA, consultant Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova: "A identificat cazuri când pacientul adus pe urgență era plasat în același salon cu pacienți care deja se aflau de cinci, șase zile în instituție, ceea ce crea un risc enorm de infectare, când pacientul internat nu era testat și nu era cunoscută situația acestuia."

Drepturile omului nu au fost respectate nici în centrele de plasament temporar a persoanele cu nevoi speciale. Un caz neordinar a avut loc în satul Brânzeni, raionul Edineț. Centrul a intrat în carantină, iar toți angajații care se aflau în acea zi la serviciu au fost fost obligați să rămână în instituție pentru 14 zile.

VANU JEREGHI, director Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova: "Instituția a fost înconjurată de poliție, iar poliția a spus că dacă pleacă cineva de pe teritoriu li se aplică amendă de 22 mii 500 de lei. Toți angajații de această frică au rămas la serviciu, lăsând acasă copii minori, părinți într-o stare destul de gravă și alți membri ai familei. După expirarea acestor 14 zile, în care acești angajați au dormit la podea, au consumat ce mai era în instituție, s-au aflat în niște condiții dezastruoase, au fost obligați să mai stea 14 zile pe teritoriul instituției, în autoizolare, carantină."

Raportul privind respectarea drepturilor omului în contextul pandemiei este parte a unui proiect finanțat de Fundația Soros Moldova și Fundația Es-Europeană din resursele Uniunii Europene.

Opinia ta contează. Comentează!