Summitul Comunității Politice Europene, care se va desfășura joi, 1 iunie, în localitatea Bulboaca, impune o serie de restricții
Politic 30 mai 2023, 16:05 | 623

Ritmul obișnuit al orașului Chișinău va fi schimbat, începând cu ziua de mâine. Summitul Comunității Politice Europene, care se va desfășura joi, 1 iunie, în localitatea Bulboaca, impune o serie de restricții, aprobate de autorități. Transportul public va avea un regim special, pe itinerarele stabilite, cu întreruperi și rețineri pe parcursul zilei, cauzate de circulația coloanelor oficiale. Poliția le cere șoferilor să dea dovadă de înțelegere. Pietonilor le va fi permis să traverseze strada în locurile permise, sub controlul agenților de circulație, a precizat Grigore Uzun, comisar șef al Inspectoratului Național de Securitate Publică.

GRIGORE GUZUN, comisar șef al Inspectoratului Național de securitate publică: "Pe data de 31 vom avea restricții de deplasare numai în momentul deplasărilor coloanelor, iar după asta se va redeschide circulația transportului."

Pentru buna desfășurare a Summit-ului Comunității Politice Europene, cu participarea a peste 50 de șefi de stat și de guvern din Europa, și oficiali ai blocului comunitar, autoritățile au impus devieri temporare ale traficului rutier. Redirecționările vor avea loc doar pentru perioada deplasărilor delegațiilor oficiale către spațiile de cazare, începând cu miercuri, 31 mai, ora 12:00. Măsurile de securitate vor fi instalate gradual și despre ele se va comunica în prealabil. Cetățenii vor fi informați cu privire la rute alternative de deplasare și posibilitățile de parcare a autoturismelor în spațiul de securitate destinat Summitului. În perimetrul zonelor de cazare a demnitarilor vor fi luate măsuri de îndrumare a pietonilor pentru a circula pe trotuarele de vis-a-vis.

GRIGORE GUZUN, comisar șef al Inspectoratului Național de securitate publică: "Pe data de 1 avem un pic altfel de activitate, va fi pe o perioadă mai lungă închisă circulația pe tronsonul Ștefan cel Mare, începând cu strada Serghei Lazo și direcția spre Aeroport, dar și pe traseul R12, spre castelul Mimi. Ceea ce ține de deplasarea înafara Chișinăului, vama Ucraina-Moldova, Căușeni, Ștefan Vodă, transportul se va deplasa până la Anenii Noi apoi direcția la dreapta spre Calfa sau spre Bulboaca. Intrarea numărul 2 pe traseul G109 spre deplasarea pe M5, spre municipiul Chișinău."

Șoferii vor trebui să accepte restricțiile temporare.

GRIGORE GUZUN, comisar șef al Inspectoratului Național de securitate publică: "Să nu parcheze unitățile de transport în zonele de cazare temporară a delegațiilor. Totodată, pe traseele pe unde se vor deplasa aceste coloane se va plasa diferiți fluturași pe parbrizul unităților de transport. Se vor purta discuții cu cetățenii, locatarii și chiar dacă o mașină va fi parcată regulamentar, dar din punct de vedere a securității va împiedica, șoferul va fi rugat să-și strămute unitatea de transport în alt loc."

Toate zborurile aeronavelor civile vor fi interzise pe întreg spațiul aerian al Republicii Moldova, pentru intervalul de timp 1 iunie, ora 00.00, 2 iunie, ora 07.00, excepție făcând aeronavele oficiale. În cazul aeronavelor fără pilot civile, interdicția de zbor este pentru perioada 31 mai, ora 00.00, 2 iunie, ora 07:00.

GRIGORE GUZUN, comisar șef al Inspectoratului Național de securitate publică: "În zilele date toată poliția va activa sută la sută. Toate activitățile și atribuțiile polițienești vor fi asigurate în deplină măsură. Ceea ce ține de summit, practic 50-60 de procente din efectiv va fi implicat în măsura dată."

Poliția face apel la conducătorii auto să dea dovadă de înțelegere. Cetățenii sunt îndemnați să-și planifice din timp traseul de deplasare în zilele de 31 mai, 1 și 2 iunie, accesând drumurile adiacente Aeroportului Internațional Chișinău, evitând arterele principale ale orașului. Cetățenilor li se recomandă să aibă asupra lor documentele de identitate, în cazul în care vor fi documentați.

Opinia ta contează. Comentează!