Igor Dodon propune ca Guvernul să ia cu împrumut pâna la 20 de miliarde de lei din rezervele valutare ale BNM
Economic 2 aprilie 2021, 15:22 | 3491

Igor Dodon îi propune Comisiei pentru Situații Excepționale, condusă de premierul interimar Aureliu Ciocoi, să profite de starea de urgență și să scoată din Banca Națională până 20 de miliarde de lei, echivalentul a peste 1 miliard 100 de milioane de dolari. Dodon pretinde că vrea să ajute astfel agenții economici și populația. De partea cealaltă, Banca Națională susține că orice împrumut luat de stat de la BNM ar conduce la explozia prețurilor și ar aprofunda sărăcirea populației.

IGOR DODON, președintele PSRM: "De ce să nu fie lută o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale să ia de la Banca Națională un împrumut de 10-15-20 de miliarde de lei și banii aceștia să-i orienteze spre susținerea agenților economici și pentru susținerea populației? Lucrul acesta trebuie făcut acum, nu peste două sau peste trei luni. Și acest lucru este posibil în situația stării de urgență prin decizia Comisiei Situații Excepționale."

Conducerea Băncii Naționale a Moldovei a reacționat dur la prounerea vociferată de șeful socialiștilor, Igor Dodon. Într-un comunicat oficial, BNM transmite că ”legea interzice acordarea oricărei asistențe financiare statului, iar orice împrumut de la Banca Națională ar conduce la sărăcirea populației”.

REACȚIA BNM: "Orice împrumut de la BNM pentru stat ar însemna o emisie suplimentară de monedă, care ar conduce la creșterea inevitabilă a prețurilor și, în consecință, la sărăcirea populației, fiind afectate cele mai vulnerabile pături ale societății. Totodată, ar avea loc și o depreciere a leului determinată de reducerea credibilității monedei naționale, cu o consecutivă valutizare a economisirilor populației și o ulterioară creștere a prețurilor – inflație."

Banca Națională precizează că activele valutare de rezervă sunt gestionate de BNM pentru susținerea balanței de plăți și pentru a menține încrederea în moneda națională și în economia țării în general. Iar unii deputați din opoziție spun că inițiativa lui Dodon vizând retragerea a peste un miliard de dolari din Banca Națională este chiar mai periculoasă decât atenționează autoritățile.

MIHAI POPȘOI, deputat al PAS: "Ne aducem aminte ce s-a întâmplat când, după furtul miliardului, Guvernul a luat bani din BNM. Leul a sărit peste noapte de la 16 lei la 26! Dacă Dodon vrea același lucru. Economistul de nota doi a zis cândva că poate devalorizarea leului nu-i atât de strașnică."

ALEXANDRU SLUSARI, deputat al Platformei DA: "Noi, iată, depindem de Comisie și acest Guvern demisionar al lui Ciocoi, care nu este competent în mai multe lucruri, are dreptul să umble la finațele Republicii Moldova. Asta este grav. Și noi peste patru sau cinci luni putem să ne pomenim că nu doar un miliard este furat, dar mai multe miliarde."

Șeful PSRM nu ne-a răspuns la telefon pentru o reacție. Igor Dodon a mai avut o tentativă de a scoate un miliard de dolari din rezervele BNM la finele anului 2019. Atunci el propunea ca banii să fie direcționați pentru lucrări de infrastructură și modernizare, după ce s-a lăudat că guvernul Chicu va transforma Moldova în șantier. Și atunci BNM a blocat această inițiativă, iar experții economici atenționau că, prin astfel de declarații, Dodon lovește direct în economia țării, iar implementarea unor astfel de idei ar genera creșterea bruscă a prețurilor și o inflație uriașă care va transforma oamenii săraci în foarte săraci.

Opinia ta contează. Comentează!