Igor Dodon a promulgat legea care prevede trecrea SIS-ului în subordinea parlamentului
Politic 8 decembrie 2020, 19:27 | 1926

Președintele în exercițiu, Igor Dodon a promulgat legea care prevede trecerea Serviciului de Informații și Securitate în subordinea Parlamentului, deși Curtea Constituțională a suspendat-o. Dodon sfidează Înalta Curte și încalcă flagrant Legea Supremă, susțin experții. Pe de altă parte, șefa Serviciului de presă a Președinției, Carmena Sterpu, susține că, de fapt, Igor Dodon a promulgat legea despre SIS a doua zi după ce a fost votată, adică pe data de 4 decembrie - concomitent cu alte două legi votate în aceeași zi și contestate de opoziție. Despre faptul că președintele în exercițiu a promulgat legea despre SIS s-a anunțat abia în această seară, ceea ce alimentează supoziția că a făcut-o cu dată din urmă.

Opinia lui Alexandru Arsenii este împărtățită și de expertul constituțional Nicolae Osmochescu. Potrivit lui, Igor Dodon a încălcat conștient și brutal Constituția Republicii Moldova.

Gestul președintelui în exercițiu a fost criticat dur și de deputatul PAS, Sergiu Litvinenco. El a scris pe pagina sa de facebook că Dodon a comis astfel o infracțiune - abuz în serviciu.

SERGIU LITVINENCO, deputat PAS: "Dacă Dodon a promulgat Legea care ține de SIS, după adoptarea deciziei Curții Constituționale de suspendare a acțiunii legii, apoi e un caz de o gravitate ieșită din comun. Or, Dodon a încălcat principiul loialității constituţionale consacrat în Legea Supremă."

Legea prin care Serviciul de Informații și Securitate a fost scos din subordinea președintelui Republicii Moldova a fost suspendată luni de Curtea Constituțională. Săptămâna trecută proiectul de lege a fost votat în două lecturi, fără a fi examinat, de către deputații PSRM și cei din Partidul Șor.

Opinia ta contează. Comentează!