Au contestat decizia comisiei
Justiţie 24 ianuarie 2023, 15:49 | 1012

Cei cinci magistrați, care nu au trecut de comisia pre-vetting și, respectiv, nu pot candida pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, au contestat decizia prin care au picat testul de integritate. Ședințele de judecată se desfășoară la Curtea Supremă de Justiției. Avocatul Marian Bucătaru, care reprezintă interesele lui Iurie Bejenaru, unul dintre contestatari, ne-a explicat în ce constă obiecțiile.

MARIAN BUCĂTARU, avocatul magistratului Iurie Bejenaru: "Cu acele argumente invocate în comisie, acea procedură, acele acte care au fost anexate, acele legi care se contrapun cu alte legi, care au confirmat legalitatea acțiunilor sau documentelor prezentate de dumnealui. Este rolul instanței pentru a examina aceste momente."

Judecătorii și membrii comisiei pre-vetting nu au fost prezenți la ședință. Ambele părți au fost reprezentate de avocați.

ROGER GLADEI, avocatul comisiei pre-vetting: "După cum ați observat, unii dintre reclamanți, și ieri, și astăzi, au declarat recuzare unor judecători din complet. Este dreptul părții de a depune o cerere de recuzare, de fiecare dată când observăm că este un abuz, atenționăm instanța de judecată și solicităm să pună capăt abuzului."

Au picat testul de evaluare magistrații Iurie Bejenaru și Anatolie Țurcan, de la Curtea Supremă de Justiție, Angela Bostan, de la Curtea de Apel Chișinău, Vitalie Stratan și Vladislav Holban, de la Judecătoria Chișinău. Membrii comisiei pre-vetting au avut „dubii serioase cu privire la respectarea de către candidați a principiilor de integritate etică și financiară”.

Potrivit juristului Vladislav Gribincea, dacă reclamațiile celor cinci vor fi admise, reevaluarea trebuie repetată, îngreunând oarecum alegerile in Consiliul Superior al Magistraturii. Dacă acestea vor fi respinse, judecătorii sunt excluși din concursul pentru Consiliul Superior al Magistraturii.

Opinia ta contează. Comentează!