Statele Unite consideră "credibile" informaţiile despre mişcările militare ruse la frontiera cu Ucraina
Externe 6 aprilie 2021, 15:40 | 674

Statele Unite consideră "credibile" informaţiile despre mişcările militare ruse la frontiera cu Ucraina. Casa Albă cere Moscovei să explice aceste "provocări", informează Reuters. Liderul de la Kiev a declarat că Ucraina simte sprijinul occidentului în confruntarea cu Rusia.

Doi soldaţi ucraineni au fost ucişi de către rebelii separatişti proruşi în ultimele 24 de ore în estul Ucrainei, a anunţat marţi armata ucraineană. Kievul susţine că Rusia a comasat trupe în apropiere de frontiera de est a Ucrainei în ultimele săptămâni, în timp ce informaţiile despre atacuri ale rebelilor împotriva forţelor guvernamentale s-au înmulţit semnificativ. Statele Unite se declară îngrijorate de orice eforturi ale Moscovei de a intimida Ucraina, fie că au loc pe teritoriul Rusiei sau pe cel al Ucrainei.

NED PRICE, purtător de cuvânt, Departamentul de Stat al SUA: "Suntem absolut îngrijorați de escaladările recente ale acțiunilor agresive și provocatoare ale Rusiei din estul Ucrainei. Acțiunile destabilizatoare ale Rusiei subminează intențiile de a detensiona situația în urma acordului Organizației pentru Securitate și Cooperare semnat în iulie, anul trecut."

În același timp, Statele Unite sunt "deschise pentru implicarea cu Moscova" asupra situaţiei.

NED PRICE, purtător de cuvânt, Departamentul de Stat al SUA: "Într-adevăr, continuăm să căutăm o relație stabilă și previzibilă cu Rusia. Doar pentru că avem aceste dezacorduri profunde, doar pentru că relația se află într-un punct de tensiune, nu înseamnă că nu vor exista zone de aliniere tactică."

Aceste comentarii au fost făcute după conversaţia de vineri în care preşedintele Joe Biden l-a asigurat pe omologul ucrainean, Vladimir Zelenski, de "sprijinul neclintit" în confruntarea Ucrainei cu separatiştii susţinuţi de Rusia, care deţin controlul asupra unor părţi din regiunea Donbas. În replică, Kremlinul a transmis că ''Rusia nu ameninţă pe nimeni'' şi a pus agravarea situaţiei în zonă pe seama ''provocărilor repetate'' ale armatei ucrainene.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: "În adâncul sufletului meu cred că sunt oameni serioși, cumpătați, și înțeleg bine toate riscurile pe care le reprezintă astfel de confruntări."

Kremlinul insistă de câteva zile că deplasările de trupe din interiorul Federaţiei Ruse nu ar trebui să deranjeze pe nimeni, întrucât nu sunt îndreptate împotriva vreunei ţări. Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat luni că Ucraina se simte susţinută de Marea Britanie şi alte ţări din G7 în confruntarea cu Rusia, după o convorbire telefonică cu premierul britanic Boris Johnson. "Acţiunile recente ale Rusiei reprezintă o provocare serioasă pentru securitatea Ucrainei, a membrilor NATO şi a întregii Europe", a scris Zelenski într-o postare pe Twitter. "Simţim că Ucraina nu este singură", a adăugat ulterior liderul de la Kiev.

Vladimir Zelenski, preșdintele Ucrainei: "Suntem încrezători. Avem sprijinul tuturor, avem sprijinul partenerilor noștri externi din Europa și Statele Unite ale Americii. Drept confirmare este discuția mea cu președintele SUA, Joe Biden."

Potrivit lui Zelenski, un plan de acţiune pentru aderarea la NATO reprezintă o prioritate maximă pentru Kiev. NATO şi-a manifestat preocuparea faţă suplimentarea forţelor ruse în regiunea Donbas, unde conflictul cu separatiştii s-a soldat deja cu 14.000 de morţi, conform datelor ONU.

Opinia ta contează. Comentează!