La trei luni de la dezordinele produse în pușcăria Lipcani, niciun deținut implicat nu a fost audiat
Social 21 octombrie 2021, 15:52 | 8953

Unul dintre cei mai activi participanți la revolta din penitenciarul de la Lipcani a fost eliberat din detenție, fără a fi tras la răspundere. A fost deschisă o cauză penală, însă alte acțiuni nu au urmat. Cei care au provocat incendiul nu au fost pedepsiți, afirmă șeful adjunct interimar al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

La trei luni de la incendiul produs în pușcăria Lipcani, niciun deținut implicat în revoltă nu a fost audiat, ne-a declarat directorul adjunct interimar al ANP, Liubovi Jignea-Suveică.

LIUBOVI JIGNEA-SUVEICĂ, director adjunct interimar ANP: "Situația de astă vară din Lipcani, toată lumea o cunoaște. Eu vreau să vă zic că chiar ieri am discutam cu colegii mei director de penitenciar. Până la ora actuală pe acest dosar că a fost deschis o cauză penală, nu s-a întâmplat nimic și niciun deținut practic din toți cei participanți la acest conflict, la această dezordine, nu a fost audiat de organele competente."

La începutul lunii iulie curent, mai mulți deținuți au incendiat o celulă și au încercat să evadeze. Pentru a înăbuși răscoala, la fața locului au intervenit mascații din cadrul Detașamentului ”Pantera”. Reprezentanții ANP spuneau atunci că un deținut agresiv s-a opus acțiunilor legale de transfer în altă instituție penitenciară, incendiind celula și instigând și alți deținuți la acțiuni deviante. În consecință au fost distruse mai multe încăperi ale instituției.

LIUBOVI JIGNEA-SUVEICĂ, director adjunt interimar ANP: "Cel mai dureros ce este că ieri când discutam unde a plecat unul din acești deținuți, el săptămâna trecută a fost eliberat din detenție pe sfârșit de termen. Unul din cei mai activi participanți. Foarte foarte multe cazuri avem când deținuții au atacat angajații noștri.Dosarele nu s-au finalizat, s-au tergiversat, dosarele nu au avut finalitatea scontată și ei știu cumva că rămân nepedepsiți s-au pedepsele nu sunt atât de dure."

L-am sunat pe șeful Procuraturii raionului Briceni, Ion Lozovan, pentru a afla de ce nu au fost întreprinse măsuri și de ce persoanele vinovate nu au fost audiate. Șeful procuraturii nu ne-a răspuns la apel.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie