CEC a atacat la CSJ decizia Curții de Apel, privind numărul secțiilor de votare din diaspora
Justiţie 18 iunie 2021, 22:47 | 1527

Comisia Electorală Centrală a atacat la Curtea Supremă de Justiție decizia de ieri a Curții de Apel Chișinău prin care autoritatea electorală a fost somată să deschidă nu mai puțin de 191 de secții de votare în afara țării la alegerile din 11 iulie. Una dintre dilemele Comisiei Electorale ține de termenul de 35 de zile până la data alegerilor, rezervat de Codul electoral pentru stabilirea secțiilor din afara țării - termen care nu mai poate fi respectat acum, deoarece până la alegeri au mai rămas doar 24 de zile. De asemenea, membrii CEC susțin că decizia de joi a Curții de Apel nu obligă autoritatea să deschidă mai multe secții de votare așa cum s-a interpretat.

Ieri, magistrații Curții de Apel Chișinău au admis parțial contestațiile depuse de mai multe partide în legătură cu modificarea deciziei Comisiei Electorale Centrale cu privire la numărul secțiilor de votare ce urmează a fi deschise în străinătate pentru anticipatele din 11 iulie. Astfel, Curtea de Apel a anulat anexele Hotărârii Comisiei Electorale Centrale prin care a decis, la 5 iunie, deschiderea a 139 de secții de vot în diasporă, iar ulterior, pe 8 iunie, a mai adăugat 7 secții pentru străinătate. Președintele CEC, Dorin Cimil, a venit cu o reacție.

DORIN CIMIL, președintele Comisiei Electorale Centrale: "Secțiile de votare trebuie să fie constituite cu cel puțin 35 de zile înainte de data alegerilor, potrivit Codului Electoral, iar până la scrutinul parlamentar au rămas doar 24 de zile. Cele 35 de zile sunt prevăzute pentru amenajarea, autorizarea secțiilor și alte proceduri care consumă un anumit termen. Pentru secțiile din străinătate este calculat un termen optim, pentru a reuși să realizăm toate procedurile electorale. În lege nu se prevăd excepții de reducere. Eu n-am văzut cel puțin o excepție. Încă nu știm cum vom proceda."

A declarat Dorin Cimil pentru un portal de știri. Subiectul a fost discutat și în emisiunea ”Cabinetul din umbră” de la postul nostru de televiziune. Opiniile invitațiilor s-au dovedit a fi diferite. Potrivit, avocatului și ex-membrului CEC, Pavel Midrigan, anume CEC-ul este organul responsabil de organizarea și desfășurarea alegerilor, iar organele de instanță nu ar trebui să se implice.

Pe de altă parte, deputații Igor Munteanu și Oazu Nantoi au menționat că o hotărâre judecătorească se execută indiferent de ce prevede legea, iar CEC trebuia să se conformeze.

Amintim că dosarul privind secțiile de vot din străinătate a fost examinat de șapte zile la Curtea de Apel Chișinău. În această perioadă au fost peste 45 de ore de ședințe, nu mai puțin de zece cereri de recuzare depuse și soldate cu înlăturarea unui magistrat de la examinarea cauzei. Contestații cu privire la modificarea deciziei CEC privind numărul secțiilor de vot care urmează să fie deschise în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost depuse de Partidul Unității Naționale, Partidul Acțiune și Solidaritate, Alianța pentru Unirea Românilor, Platforma DA, Partidul Democrația Acasă, Partidul Acasă Construim Europa și Blocul electoral „Renato Usatîi”.

Opinia ta contează. Comentează!