Stoltenberg a salutat faptul că NATO și UE sprijină Republica Moldova
Externe 30 noiembrie 2022, 15:52 | 678

Republica Moldova este un partener al NATO și este o dorință reciprocă de a lucră îndeaproape, pe anumite domenii. Precizarea a fost făcută de către secretarul general al Alianței nord-atlantice, Jens Stoltenberg, fiind întrebat de către reporterul nostru Iulia Sarivan care sunt capacitățile NATO de a reduce din pericolul de securitate pentru Republica Moldova.

IULIA SARIVAN reporter Jurnal TV: "Așadar, ultimul incident de securitate, cauzat de rachetele rusești lansate asupra Ucrainei, care au survolat și spațiul aerian al Republicii Moldova, iar una dintre rachete a căzut pe teritoriul nostru, a adus în discuție vulnerabilitatea sistemelor din țara noastră. Cum ar putea să fie protejată Republica Moldova?"

JENS STOLTENBERG secretar general al NATO: "Republica Moldova este un partener NATO. Moldova are o relație foarte strânsă cu Uniunea Europeană, dar și cu multipli aliați, care acordă sprijin Moldovei. Recent m-am întâlnit cu președintele Maia Sandu și am avut o discuție lungă privind extinderea parteneriatului. Desigur, respectând faptul că Republica Moldova nu dorește să adere la NATO și vrea să-și păstreze neutralitatea. Dar noi dorim să lucrăm îndeaproape cu Republica Moldova pe anumite domenii."

În context, secretarul general al NATO a subliniat că Putin trebuie să oprească acest război, care afectează Ucraina, dar și Republica Moldova.

JENS STOLTENBERG secretar general al NATO: "Moldova, fiind atât de aproape de război, a suferit enorm. Singura și cea mai bună cale de a încheia această situație este ca Putin să încheie acest război brutal de agresiune. Acest război este, evident, rău pentru ucraineni, dar are ramificații peste tot pe glob, cu prețuri în creștere, și afectează enorm țări precum Republica Moldova. Și ultimul lucru este ca Putin să încheie acest război fără sens."

La București are loc reuniunea miniștrilor de externe din țările membre NATO. Pentru prima oară la o astfel de sesiune deschisă partenerilor din cadrul reuniunii participă miniștrii de externe din Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi Bosnia-Herțegovina.

Opinia ta contează. Comentează!